Lucian Boia îşi lansează la Cluj ultima sa carte: despre Eugen Brote, unul dintre fondatorii revistei „Tribuna“

Lucian
Boia îşi lansează la Cluj ultima sa carte: despre Eugen Brote,
unul dintre fondatorii revistei „Tribuna“

Lucian Boia  FOTO: Adevărul

Istoricul Lucian Boia îşi va lansa sâmbătă, 16 martie, un nou volum la Cluj-Napoca, ”Eugen Brote 1850-1912: destinul frânt al unui luptător naţional”.  Evenimentul va avea loc la Librăria Humanitas ”Nicolae Steinhardt”, de la ora 12.30.

Ştiri pe aceeaşi temă

Agronom si om politic. Unul dintre fondatorii ASTRA, ai „Telegrafului român“ şi ai „Tribunei“, a creat care a creat prima bancă de credit funciar din România. S-a numărat printre realizatorii memorandumului. Unul dintre principalii susţinători ardeleni ai PNL. Aceasta ar fi, pe scurt, o scurtă prezentare a lui Eugen Brote, agronom, economist şi publicist transilvănean care face obiectul ultimei cărţi a istoricului Lucian Boia.

Volumul se numeşte ”Eugen Brote 1850-1912: destinul frânt al unui luptător naţional” şi va fi lansat sâmbătă, 16 martie, la Librăria Humanitas ”Nicolae Steinhardt”, de la ora 12.30.

Lucian Boia este unul dintre cei mai de succes autori români contemporani. Opera sa este foarte vastă şi variată, cuprinzând numeroase titluri apărute în România şi în Franţa, precum şi traduceri în engleză, germană şi în alte limbi.
Preocupat îndeosebi de istoria ideilor şi a imaginarului, s-a remarcat atât prin lucrări teoretice privitoare la istorie (Jocul cu trecutul. Istoria între adevăr şi ficţiune) şi la imaginar (Pentru o istorie a imaginarului), cât şi prin investigarea consecventă a unei largi game de mitologii (de la viaţa extraterestră şi sfârşitul lumii până la comunism, naţionalism şi democraţie). O carte lansată anul trecut care a ridicat multe semne de întrebare se intitulează „De ce este România altfel?“.

Despre Eugen Brote

Provenea dintr-o familie importantă a lumii româneşti transilvănene. Bunicul său a fost Sava Popovici Barcianu. Studiază la Colegiul Brukenthal, iar apoi învaţă economie şi agricultură la Budapesta.
Preia afacerea familiei la Sibiu şi, împreună cu alţi tineri intelectuali români, fondează „Telegraful Român". Tot la Sibiu se va implica în crearea ziarului „Tribuna". A preluat conducerea ziarului după arestarea şi retragerea lui Slavici. În 1892 devine unicul acţionar al ziarului.
Tot la Sibiu a fondat „Reuniunea Română de Agricultură". A fost unul dintre militanţii întării economice a românilor din Transilvania.

Vicepreşedinte al Partidului Naţional Român, Eugen Brote s-a numărat printre realizatorii Memorandumului, făcând parte din delegaţia ce a mers la Viena pentru a-l înmâna împăratului. A fost principalul susţinător al Partidului Naţional Liberal, în Transilvania.
S-a retras în România, unde se va dedica orgnizării unei ferme. A fondat în 1904 prima bancă de credit funciar din România.

Fiind agronom de profesie, a publicat nenumărate articole necesare conştientizării noilor tehnici agricole. A pledat permanent pentru folosirea ortografierii latine. A publicat lucrarea „Chestiunea românilor din Transilvania şi Ungaria", fiind premiat de Academia Română.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările