
Criza sanitară a afectat piaţa muncii şi salariile, iar creşterea astronomică a preţului la gaze şi electricitate le dau mari probleme de cap românilor. Există însă şi domenii în care angajaţii nu trebuie să aibă o pregătire specială pentru a câştiga salarii comparabile cu cele din IT
România rămâne una dintre ţările cu cele mai mici salarii din Uniunea Europeană, chiar dacă salariul minim brut pe ţară este de 2.550 lei pe lună, începând de la 1 ianuarie 2022, mai mult cu 10,9% faţă de nivelul din 2021. În realitate, venitul net al celor peste 1,5 milioane de români plătiţi cu salariul minim pe economie este de 1.524 lei, puţin peste 300 de euro.
Mult mai bune sunt salariile din construcţii, IT, telecomunicaţii sau retail. Spre exemplu, în domeniul construcţiilor aproape jumătate dintre angajaţi câştigă între 2.000 şi 4.000 de lei net ş doari 2,9% câştigă sub 2.000 de lei pe lună. Totodată, o treime dintre angajaţii din construcţii (34,5%) câştigă între 4.000 şi 7.000 de lei net pe lună, potrivit datelor introduse de peste 370.000 de specialişti care lucrează în acest sector în Salario, comparatorul de salarii al platformei de recrutare eJobs şi citate de ZF.
„Cei mai căutaţi angajaţi din domeniu sunt muncitorii calificaţi şi necalificaţi. Pentru a-i atrage, angajatorii nu doar că le pun la dispoziţie diverse facilităţi şi beneficii, ci sunt dispuşi să le ofere şi salarii mari doar pentru a bate palma pentru o perioadă mai lungă de timp. În funcţie de caz şi de amploarea proiectelor, precum şi de experienţă, în construcţii se pot câştiga salarii şi de două-trei ori mai mari decât media naţională pentru anumite poziţii. Spre exemplu, un sudor câştigă în medie 4.000 de lei net, dar, în anumite cazuri, aceşti specialişti pot câştiga şi 2.000 de euro lunar“, spune Raluca Dumitra, Head of Marketing la eJobs România.
Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos: