FOTO VIDEO Premieră: de Ziua Maghiarilor la Cluj, steagul Ungariei a fluturat alături de cel al UE, al României şi al Ţinutului Secuiesc

FOTO VIDEO Premieră: de Ziua Maghiarilor la Cluj, steagul
Ungariei a fluturat alături de cel al UE, al României şi al Ţinutului Secuiesc

Marş de Ziua Maghiarilor de Pretitindeni în Cluj-Napoca  FOTO: Florina Pop

Aproape o mie de etnici maghiari au participat vineri, 15 martie, la Cluj-Napoca, la manifestările dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni. Un clujean a venit la comemorare cu steagul românesc şi a rămas la toată manifestarea, de la marşul prin centrul oraşului până la depunerea de coroane însoţită de discursurile oficialităţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Evenimentele dedicate comemorării a 165 de ani de la Revoluţia de la 1848 a urmat tiparul celor din anii trecuţi, singura diferenţă constituind-o prezenţa steagurilor României, Uniunii Europene şi drapelul secuiesc. Şi vântul tăios de afară încât aveai impresia că e iarnă, nu martie.

Manifestările au început cu o slujbă religioasă oficiată în Biserica Greco-Catolică „Sfântul Mihail“ din centrul oraşului, apoi cu un marş până la fostul Hotel Biasini pe strada Avram Iancu, unde s-au depus coroane de flori, hotel unde, în 1848, a dormit poetul şi revoluţionarul maghiar Petofi Sandor.

În timpul marşului, care a avut loc în vremea prânzului, s-au intonat cântece religioase şi tradiţionale.
Pe mica scenă improvizată în faţa fostului Hotel Biasini au urcat oficialităţile clujene, preşedintele UDMR Cluj, Mate Andras, şi consulul general al Ungariei la Cluj.

Discursurile oficialilor au scos în evidenţă prietenia care există între cele două popoare şi viitorul comun în Uniunea Europeană, neamintind nimic despre scandalul steagurilor din Secuime.

Prefectul judeţului Cluj, Gheorghe Vuşcan, a afirmat că „nu sabia şi războiul leagă cele două naţii, maghiară şi română, mai ales acum că ambele state sunt membre ale Uniunii Europene şi au un viitor comun“.

„Se vorbeşte prea puţin despre faptul că ungurii şi românii trăiesc împreună, au familii împreună, au copii împreună. La mulţi ani!“, a afirmat prefectul Clujului, citind mesajul prim-ministru român Victor Ponta.

Mesajul premierului ungar pentru maghiarii de pretutindeni a fost citit de consulul general al Ungariei la Cluj, Mago Janos.

„Lumea întreagă aude vocea libertăţii maghiare. Această voce spune că libertatea este acelora care sunt destul de curajoşi să o dobândească. Iar noi, maghiarii, am dobândit-o“, a afimat Magdo Janos.

Primarul Clujului, Emil Boc, a vorbit despre reuşitele pe care clujeni, români şi unguri, le-au făcut.

„Am reuşit împreună şi pe mai departe tot împreună vom rueşi. În 2004, împreună am reuşit să schimbăm faţa acestui oraş, dintr-unul înapoiat într-unul nou. Am recâştigat terenul pierdut, iar acum suntem al doilea oraş ca importanţă după Bucureşti şi, evident, capitala Transilvaniei“, a declarat Boc.

Clujean cu steag şi ie româneşti la Ziua Maghiarilor

Ovidiu Felecan, un clujean din cartierul Mănăştur, cel mai mare al oraşului, a venit la manifestaţiile dedicate Zilei Maghiarilor de Pretutindeni cu un tricolor uriaş.

A fost îmbrăcat într-o ie românească.
Şi-a justificat gestul în faţa ziariştilor: a zis că nu vrea să încurce manifestaţiile ungurilor şi doreşte doar ca steagul românesc să fie la loc de cinste.

„Suntem totuşi în inima Ardealului, leagănul românismului. Este mai mare ruşinea că în apropierea  de statuia lui Avram Iancu se arborează cu tupeu steagul Ungariei şi a Ţinutului Secuiesc“, a declarat clujeanul.

Evenimentele au fost supravegheate de Poliţie şi jandarmi, nefiind înregistrate incidente.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările