Fost securist condamnat oficial, înmormântat cu onoruri militare la Cluj. „Jandarmeria are de dat explicaţii publice cât mai curând”

Fost securist condamnat oficial, înmormântat cu onoruri militare la Cluj. „Jandarmeria are de dat explicaţii publice cât mai curând”

Şefii Jandarmeriei Cluj au tratat cu cel mai mare respect un fost ofiţer de Securitate, condamnat de statul român pentru faptele sale. FOTO: Jandarmeria Cluj

Un fost colonel de Securitate, condamnat definitiv de statul român pentru fapte care încalcă legislaţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului, a fost înmormântat la Cluj cu onoruri militare. Şefii Jandarmeriei Cluj au fost prezenţi la funeralii şi au avut grijă ca decedatul să fie înhumat cu salve de arme şi cu tricolorul în vânt, întocmai ca un erou.

Ştiri pe aceeaşi temă

Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii – CNSAS, spune că şefii Jandarmeriei Cluj au participat, vineri, 6 noiembrie, la înmormântarea unui fost ofiţer al Securităţii, condamnat de statul român definitiv pentru fapte care încalcă legislaţia drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.
 
Mai mult, la înmormântarea colonelului Ioan D. Gocan, jandarmii au pus în scenă onoruri militare, salve de puşcă, tricolorul în vânt, legitimându-se, prin asta, de la fostele lui fapte de arme.
 
Mihai Demetriade, consilier superior la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii - CNSAS, a sancţionat gestul Jandarmeriei de a onora un fost ofiţer superior de Securitate întrebându-se, retoric, „dacă nu suntem în faţa unei mari probleme legată de simbolurile statului, puse în slujba onorării unui fost lucrător al principalului organ represiv al statului totalitar”.
 
 
Mihai Demetriade a postat, cu această ocazie, şi un document care atestă faptul că fostul ofiţer superior de Securitate a fost condamnat oficial de statul român. O copie a sentinţei civile, definitivă şi irevocabilă, explică motivele pentru care fostul colonel Ioan Gocan a fost condamnat.
 
Până la pubicarea acestui articol, conducerea Jandarmeriei Cluj nu a putut fi contactată pentru a formula un punct de vedere în acest sens. Vom reveni cu detalii atunci când reprezentanţii Jandarmeriei Cluj vor prezenta o reacţie la acest subiect.
 

Vă recomandăm să mai citiţi:

 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările