De ce este ciocolata neagră un super-aliment. Efectele uimitoare asupra creierului şi sistemului imunitar, constatate prin studii ştiinţifice

De ce este ciocolata neagră un super-aliment. Efectele uimitoare asupra creierului şi sistemului imunitar, constatate prin studii ştiinţifice

Ciocolata cu 70% cacao are efecte benefice asupra imunităţii şi asupra stresului. FOTO: EPA/EFE

Consumul de ciocolată neagră reduce stresul şi inflamaţiile, îmbunătăţind în acelaşi timp memoria, imunitatea şi starea de spirit, se arată într-unul dintre primele studii care examinează impactul acestui aliment asupra sănătăţii omului.

Rezultatele a două studii care au fost prezentate la întâlnirea anuală „Experimental Biology” din luna aprilie, din San Diego, arată: consumul de ciocolată neagră care are o concentraţie mare de cacao (minim 70% cacao, 30% zahăr organic din trestie) are efecte pozitive asupra nivelurilor de stres, stării de spirit, memoriei şi imunităţii, relatează Science Daily. Este prima dată când efectul a fost studiat la subiecţii umani pentru a determina cum poate să susţină sănătatea cognitivă, endocrină şi cardiovasculară.
Lee S. Berk, cercetator în psihoneuroimunologie şi ştiinţa alimentară de la Universitatea Loma Linda din California, este autorul principal al ambelor studii.
 

Memorie, imunitate, stres 

 
„De ani de zile, am analizat influenţa ciocolatei negre asupra funcţiilor neurologice din punctul de vedere al conţinutului de zahăr - cu cât este mai mult zahăr, cu atât mai fericiţi suntem”, a spus Berk. „Aceasta este prima dată când am analizat impactul cantităţilor mari de cacao luate în doze mici de dimensiunea batoanelor de ciocolată normale asupra sănătăţii oamenilor pe perioade scurte sau lungi de timp şi suntem încurajaţi de constatări. Studiile efectuate arată că cu cât este mai mare concentraţia de cacao, cu atât este mai pozitiv impactul asupra cunoaşterii, memoriei, dispoziţiei, imunităţii şi a altor efecte benefice”.
 

Efect antioxidant

 
Flavonoidele găsite în cacao sunt antioxidanţi extrem de puternici şi agenţi antiinflamatori, cu mecanisme cunoscute benefice pentru sănătatea creierului şi a sistemului cardiovascular. 
Ciocolata neagra (70% cacao) reglează răspunsul imunitar celular, îmbunătăţeşte transmiterea semnalelor neuronale şi percepţia senzorială.

Acest studiu experimental a examinat impactul consumului de ciocolată cu 70% cacao asupra proceselor pro şi anti-inflamatoare la nivel celular. Rezultatele studiului arată: consumul de cacao reglează căile de semnalizare intracelulare implicate în activarea celulelor T (limfocite cu un rol central în imunitatea mediată celulară-nr), răspunsul imun celular şi percepţia senzorială - aceasta din urmă fiind potenţial asociată cu fenomenul hiperplasticităţii creierului.

Ciocolata neagră (70% cacao organică) creşte neuroplasticitatea, sincronicitatea neurală, procesele cognitive, învăţarea, memoria şi capacitatea de concentrare.

Acest studiu a evaluat răspunsul testat la electroencefalograf (EEG) la consumarea a 48 g de ciocolată neagră (70% cacao) după o perioadă de timp (30 de minute) şi după o perioadă cronică de timp (120 minute). Rezultatele arată că această superaliment cu 70% cacao sporeşte neuroplasticitatea şi are efecte beneficie asupra sănătăţii creierului.

Berk a spus că studiile necesită investigaţii suplimentare pe un număr mai mare de subiecţi, în special pentru a determina semnificaţia acestor efecte pentru celulele imune şi beneficiile pozitive asupra creierului. 
 
Citeşte şi
 
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările