Colindul care te face fericit! Psihologii clujeni au adaptat celebrul „Moş Crăciun cu plete dalbe“ la „decalogul fericirii“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Psihologii clujeni din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai“ au adaptat colindul „Moş Crăciun cu plete dalbe” astfel încât să respecte „Decalogul pentru o viaţă fericită” bazat pe studiile cercetătorilor americani care au revoluţionat Psihologia, Albert Ellis şi Aaron T. Beck.

Complexul Camelot/Avalon al Institutului Internaţional de Psihoterapie din cadrul Univeristpţii Babeş- Bolyai (UBB)  a primit joi seara colindători (studenţi masteranzi şi doctoranzi), în cadrul evenimentului legat de sărbătorile de iarnă. După o serie de colinde tradiţionale româneşti superbe, surpriza, a apărut în încheiere sub forma unei “Colinde Raţionale”:  

“Moş Crăciune, Moş Crăciune, daruri chiar de nu ne-aduci/

Nu e chiar catastrofal, este numai neplăcut, 

Neplăcuuuut, neplăcuuut... 

Şi dacă pe drum încoace tu te simţi un pic frustrat, 

Gândeşte că-n astă lume toate sunt de tolerat, 

Toleraaaat , toleraaaat ….

Şi dac-o să primeşti plângeri, nu te evalua global

Căci cu toţii suntem oameni , să greşeşti este normal, 

Te-acceptăăăămm,  te-acceptăăăăm “

Moşule noi ştim prea bine, tu vrei să ne fericeşti

Nu e musai, nici nu trebe, e de-ajuns să îţi doreşti

Să-ţi doreeeşti , să-ţi doreeşti!


Explicaţia colindului raţional

„Colindul raţional este o aplicaţie la viaţa cotidiană, uneori într-o variantă mai umoristică, a cercetărilor psihologilor americani Albert Ellis şi Aaron T. Beck. Raţional aici înseamnă un stil de gândire (1) flexibil – de exemplu “prefer să…şi fac tot ceea ce depinde de mine omeneşte să…, dar accept dacă nu se întâmplă” în loc de “trebuie cu necesitate să…, altfel nu pot concepe”); (2) noncatastrofic, (3) tolerant şi (4) cu acceptarea necondiţionată a persoanei, fără evaluări globale (ex. se fac doar evaluări punctuale şi nuanţate, focalizate pe comportament, nu pe persoană); acest stil de gândire rational susţine apoi emoţii şi comportamente adaptative/sănătoase”, a explicat şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB, Daniel David. 

Decalogul vieţii fericite

Psihologul Daniel David a prezenat principiile generale pentru o viaţă fericită din care cel mai important este Decalogul raţionalităţii: 

II. DECALOGUL RAŢIONALITĂŢII (A se citi zilnic, dimineaţa sau seara înainte de culcare)

1. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde de tine în acest sens DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, nu înseamnă că eşti fără valoare ca om ci doar că ai avut un comportament mai puţin performant, care probabil poate fi îmbunătăţit în viitor.

2. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde de tine în acest sens DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care ţi se putea întâmpla).

3. AR FI PREFERABIL să reuşeşti în tot ceea ce faci şi fă tot ce depinde de tine în acest sens DAR DACĂ NU REUŞEŞTI, poţi tolera/suporta acest lucru neplăcut şi să mergi mai departe bucurându-te de viaţă, chiar dacă este mai greu la început.

4. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos cu tine DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, nu înseamnă că tu sau ei sunteţi fără valoare ca oameni.

5. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care se putea întâmpla).

6. AR FI PREFERABIL ca ceilalţi să se comporte corect şi/sau frumos DAR DACĂ NU SE COMPORTĂ AŞA, poţi tolera/suporta acest lucru neplăcut şi mergi mai departe bucurându-te de viaţă, chiar dacă este mai greu la început.

7. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie dreaptă cu tine şi uşoară DAR DACĂ NU ESTE, nu înseamnă că viaţa este nedrepată şi/sau că tu eşti fără valoare ca om.

8. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie dreaptă şi uşoară DAR DACĂ NU ESTE, aminteşte-ţi că este doar (foarte) rău, fără a fi însă catastrofal (cel mai rău lucru care se putea întâmpla).

9. AR FI PREFERABIL ca viaţa să fie dreaptă şi uşoară DAR DACĂ NU ESTE, poţi tolera/suporta acest lucru şi să mergi mai departe bucurându-te de viaţă, chiar dacă este mai greu la început.

10. SINGURUL LUCRU CARE TREBUIE ESTE CĂ NIMIC NU TREBUIE CU NECESITATE.

image

 şeful Catedrei de Psihologie Clinică şi Psihoterapie din cadrul UBB, Daniel David. 

Cercetătorii care au revoluţionat Psihologia

Prestigioasa revistă TIME a publicat la sfârşitul acestui an (2014) un număr special despre “Great Scientists. The geniuses, eccentrics and visionaries who transformed the world” (Mari oameni de ştiinţă. Geniile, excentricii şi vizionarii care au schimbat lumea). La capitolul Pshiologie sunt meţionaţi printre alţii şi Albert Ellis (fondatorul psihoterapiei cognitiv-comportamentale, atribuindu-i-se în articol “revoluţia cognitivă” în psihologia clinică/psihoterapie, delimitându-se astfel de paradigma veche a psihanalizei freudiene. Aaron T. Beck este menţionat în secţiunea dedicată lui Albert Ellis ca fiind un contributor cheie la această “revoluţie cognitivă”). „Albert Ellis şi Aaron T. Beck sunt nu doar nişte oameni excepţionali (în sensul că sunt generoşi şi trăiesc viaţa fără a se lăsa prinşi de banalul cotidian), ci sunt nişte titani ai psihologiei, mai precis, aşa cum spune şi articolul, sunt nişte genii vizionare care au schimbat lumea psihologiei; uneori, mai ales la începuturile lor, aşa cum stă bine unor “genii”, au fost mai puţin înţeleşi în domeniul psihologie/psihoterapie, deoarece au forţat schimbarea paradigmei vechi, existente atunci în domeniu, paradigma nouă propusă de aceştia fiind însă astăzi mainstream în domeniu. După ei, psihologia nu se mai poate face însă ca înainte!”, a susţinut Daniel David, care este unul dintre colaboratorii celor doi psihologie. „Şcoala clujeană de psihologie clinică şi psihoterapie din Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) s-a născut în paradigma iniţiată de Albert Ellis şi Aaron T. Beck şi chiar cu susţinerea directă a acestora”, a concluzionat David. 

Citeşte şi

Ion versus John. Comparaţie între profilul psihologic al românilor şi cel al americanilor. Ion - sociabil şi creativ, John - disciplinat şi independent

STUDIU Cum s-a schimbat poporul român în ultimul secol: de la spiritul de turmă la complexul de inferioritate

VIDEO Cei mai frumoşi români. Daniel David, „tatăl“ roboţilor terapeutici din România

O nouă generaţie de roboţi-terapeuţi vor ajuta persoanele cu autism prin cel mai mare grant derulat vreodată de UBB

Platforma de cercetare psihologică "Matrix" din Cluj va fi folosită la antrenamentul astronauţilor în vederea curselor spre Marte

Clujeanul Daniel David - primul român ajuns director pentru cercetare la faimosul Institut „Albert Ellis“ din New York

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite