Claudiu Bleonţ, ajutor nesperat la Primăria Beliş. Actualul edil-şef, candidat cu şanse, a fost condamnat pentru mită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cursa pentru Primăria Beliş, în care a intrat şi cunoscutul actor Claudiu Bleonţ din partea PNL, este pe cale de a se relansa. Actualul primar Viorel Matiş a fost condamnat penal pentru dare de mită cu câteva zile înainte de alegeri. Totuşi, decizia instanţei nu îl împiedică pe edilul din PSD să candideze.

Viorel Matiş, primarul comunei clujene Beliş, a fost condamnat luni, 21 septembrie, la un an şi patru luni de închisoare pentru dare de mită. 

Condamnarea este sub supraveghere, ceea ce înseamnă edilul că nu va intra la puşcărie, ci va trebui să respecte mai multe condiţii: a) să se prezinte la Serviciul de Probaţiune de pe lângă Tribunalul Cluj; b) să primească vizitele consilierului de probaţiune; c) să anunţe, în prealabil, schimbarea locuinţei şi orice deplasare care depăşeşte 5 zile; d) să comunice schimbarea locului de muncă; e) să comunice informaţii şi documente de natură a permite controlul mijloacelor sale de existenţă. 

De asemenea, instanţa l-a obligat să frecventeze unul sau mai multe programe de reintegrare socială derulate de către serviciul de probaţiune sau organizate în colaborare cu instituţii din comunitate. 

În plus, primarul va presta o muncă neremunerată în folosul comunităţii în cadrul Primăriei Huedin sau Mănăstireni pe o perioadă de 60 de zile lucrătoare. 

Va putea deveni primar 

Sentinţa a fost dată chiar ieri de Curtea de Apel Cluj. Instanţa a respins apelul făcut de Matiş la hotărârea Tribunalului. Această decizie nu afectează candidatura actualului edil pentru un nou mandat, întrucât instanţa nu a stabilit interdicţia de a candida. 

Pe de altă parte, potrivit Legii privind statutul aleşilor locali, calitatea de primar încetează, de drept, înainte de expirarea duratei normale a mandatului în cazul condamnării, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, la o pedeapsă privativă de libertate.

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că primarii îşi pierd mandatele indiferent dacă pedeapsa va fi executată în închisoare sau va fi cu suspendare.

Astfel că, Viorel Matiş îşi va pierde mandatul în momentul în care prefectul judeţului Cluj va emite ordinul prin care se constată încetarea acestuia. Dacă Viorel Matiş va câştiga un nou mandat după intrarea în vigoare a ordinului prefectului, va putea să-l ducă la sfârşit. 

Mită pentru un jurnalist

„Din cercetări a rezultat faptul că acesta a înmânat, în perioada noiembrie 2017 – martie 2018, suma de 1.000 de lei şi 200 de euro unui ziarist, pentru ca acesta să nu publice articole defăimătoare la adresa sa”, se arată în comunicatul de presă al Direcţiei Generale Anticorupţie - Serviciul Judeţean Anticorupţie Cluj.  

Cazul a ajuns în atenţia presei în luna martie a lui 2018, când primarul a fost prins în flagrant oferindu-i ziaristului bani. Reprezentanţii Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj precizau atunci: „La data de 03.03.2018, procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, cu sprijinul tehnic al ofiţerilor de poliţie judiciară din cadrul D.G.A. – S.J.A. Cluj, l-au prins în flagrant pe Matiş Viorel, primar al comunei Beliş, judeţul Cluj, în timp ce acesta oferea suma de 200 euro, numitului D.I.V., ziarist, pentru a nu mai publica articole critice la adresa sa.

În fapt, urmare a apariţiei în mass-media a unor materiale defăimătoare la adresa sa, inculpatul Matiş Viorel l-a contactat pe autorul lor şi i-a propus încheierea unor contracte de publicitate, remunerate, cu Primăria Comunei Beliş pentru a renunţa la publicarea pe viitor a acestora.

Ulterior, inculpatul i-a oferit martorului (denunţător) D.I.V. suma de 1.000 de lei lunar de la Primăria comunei Beliş, prin încheierea unui contract de publicitate, sau suma de 500 lei lunar din banii proprii, fără încheierea unor acte, pentru a nu mai publica pe viitor articole critice la adresa sa. Inculpatul i-a înmânat efectiv martorului, în două tranşe, sumele de 1000 lei, respectiv 200 euro.”

Procurorul de caz a dispus, atunci, măsura preventivă a controlului judiciar faţă de inculpatul Matiş Viorel, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de dare de mită, prev. de art. 290 Cod penal, rap. la art.308 alin.1 din Cod penal şi delapidare, prev. de art.295 Cod penal cu aplic. art.38 alin.1 Cod penal, pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 3 martie 2018, ora 18:30.

Matiş vs Bleonţ 

Viorel Matiş este unul dintre candidaţii cu şanse la Primărie, în condiţiile în care în PNL a izbucnit un scandal în filiala locală după paraşutarea actorului Claudiu Bleonţ fără informarea liderilor locali. Condamnarea lui Matiş îl ajută pe Bleonţ, care mai are de luptat cu Viorel Crainic, preşedintele filialei locale a PNL Beliş care şi-a dat demisia din partid, şi candidează independent, susţinut de ProRomânia. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Primarul comunei clujene Beliş, trimis în judecată. Ar fi dat mită unui ziarist pentru a nu mai publica articole critice 

Fostul şef al Direcţiei Silvice Cluj, condamnat că a luat mită din tăierea ilegală a pădurilor, a fost reangajat şi coordonează activitatea de reîmpădurire

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite