Bijuteria inestimabilă găsită întâmplător lângă Cluj. „Nu este un inel prea nou, nici măcar medieval”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Expoziţia cu vestigii arheologice din perioada romană este găzduită de MNIT. FOTO MNIT
Expoziţia cu vestigii arheologice din perioada romană este găzduită de MNIT. FOTO MNIT

Un inel preţios, vechi de aproape două milenii. a fost găsit întâmplător la castrul auxiliar de la Gilău, la numai câţiva kilometri de Cluj. Anunţul a fost făcut de Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei.

Inelul este de aur şi are două milenii. Potrivit experţilor, este din a doua jumătate a secolului II d Hr. De altfel, bijuteria poate fi admirată în aceste zile la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, unde vizitatorii pot să admire numeroase piese de o valoare inestimabile, toate din perioada romană, în cadrul unei expoziţii speciale.

„Nu este un inel prea nou, nici măcar medieval. E de-a dreptul un inel roman, din a doua jumătate a secolului II d. Hr.

El a fost găsit la castrul auxiliar de la Gilău şi tocmai l-am scos din vitrină, din expoziţia LIMES, pentru o filmare, aşa că uite ce frumos l-am putut poza. De-aia e important ca unii arheologi să tot studieze şi să sape după bolovani neinteresanţi.

Că, dincolo de pietre, stă, de fapt, viaţa îngropată. Acum nu se mai poate derula, viaţa aia nu mai există, dar găsim urmele ei şi ne-o putem închipui. E un fel de vis istoria până la urmă. O proiecţie, #cumva. La asta mă gândeam când făceam poza. Să mergeţi la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, să vedeţi LIMES-ul, că îndată se duce şi dup-aia vă pare rău. Nu tot timpul ai cele mai mişto piese romane din ţară, adunate într-o singură expoziţie, chiar la tine în oraş. Numa' zic”, informează reprezentanţii muzeului.

inel

Inelul vechi de 1.800 de ani găsit în castrul de la Gilău. FOTO: MNIT

În paralel cu expoziţia, zilele acestea, la Cluj, are loc colocviul Limes forum IX, organizat de muzeul cluean. Aflat la cea de-a IX-a ediţie, evenimentul în desfăşurare la Casa Libertăţii Religioase reuneşte anual specialiştii din domeniul frontierelor romane din România: membrii Comisiei Naţionale LIMES, reprezentanţi din cadrul Institutului Naţional al Patrimoniului, reprezentanţi ai autorităţilor, alţi specialişti din cadrul instituţiilor implicate în Programul Naţional LIMES. 

Conferinţa face parte din Programul Naţional LIMES şi prezintă ultimele rezultate ale cercetărilor din cadrul acestui program. Evenimentul este cu atât mai important cu cât implică şi prezenţa lui Barry Gamble, consultant în întocmirea dosarului UNESCO legat de Limesul dacic, dosar care se va depune la UNESCO la începutul anului 2023. Barry Gamble este unul dintre cei mai de succes consultanţi privind dosarele UNESCO, el fiind şi consultantul dosarului Roşia Montană, care a fost aprobat în acest an.

Scopul principal al acestei întâlniri este, pe lângă prezentarea rezultatelor cercetării, acela de a discuta, de a armoniza informaţiile şi de a întocmi corect, cu sprijinul consultantului, documentaţia pentru dosarul UNESCO al Limesului dacic.

Vă mai recomandăm şi:

Teatrul Maghiar din Cluj a fost călcat de hoţi. Ce au furat aceştia din clădire

Secretul unui chinez rătăcit în munţii României a ieşit în final la iveală. Detaliul pe care salvatorii l-au ignorat

Cluj-Napoca



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite