Ajutor pentru familiile rupte de lume din cauza ninsorii şi a viscolului

Ajutor pentru familiile rupte de lume din cauza ninsorii şi a viscolului

Ajutoarele ajung la familiile izolate din mai multe judeţe ale ţării

Organizaţia umanitară World Vision face un apel la solidaritate pentru a suplimenta ajutorul pe care îl acordă, constând în pături sau saci de dormit şi alimente, familiilor izolate din cauza nămeţilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

World Vision intervine cu ajutoare de urgenţă în zonele rurale în care activează şi unde, din cauza zăpezii, gerului şi viscolului, drumurile s-au închis şi au rămas izolate sute de familii. În judeţele Vaslui şi Ialomiţa situaţia e critică, urmate îndeaproape de Constanţa, Dolj şi Vâlcea. În aceste zone au fost identificate peste 2.500 de persoane aflate în situaţie de risc.


Ajutoarele de urgenţă, echivalentul a 80 de lei/persoană sau 320 de lei/familie cu 4-5 membri, vor fi acordate celor mai vulnerabile persoane, familiilor cu copii mici sau persoanelor care se află în zone izolate şi sunt în evidenţa asistenţei sociale, având venituri foarte scăzute sau inexistente.

Locuitorii au început deja să primească ajutoarele de urgenţă marţi, 7 februarie, în localităţi din judeţele Ialomiţa şi Cluj, în 8 februarie în Vaslui. În Vâlcea ajutoarele au ajuns joi, iar în Constanţa vor ajunge până la sfârşitul săptămânii.


Familiile sunt selectate de World Vision Romania împreună cu autorităţile locale, iar distributia pachetelor se face prin lucrători comunitari şi parteneri locali dotaţi cu echipamente adaptate vremii. Pentru zonele izolate se va apela la suportul autorităţilor şi instituţiilor statului care au acces acolo.

La Cluj primesc ajutoare 93 de familii şi 309 copii din comunele Băişoara, Mociu, Fizeş, Cojocna, Gilău, Căşeiu, Iclod, Iara şi Bonţida, constând în pături, alimente, îmbrăcăminte şi încălţăminte.

În funcţie de sumele colectate va exista posibilitatea de intervenţie ulterioară în cazul în care condiţiile meteo persistă.

„Administraţia Naţională de Meteorologie prevede vreme geroasă şi viscol. Ca atare, celor izolaţi de iarna grea le va fi din ce în ce mai dificil să supravieţuiască fără hrană şi căldură. În Negreşti Vaslui şi în comunele din jur a nins patru zile fără oprire, zăpada a ajuns la 60 de centimetri, iar acum este împrăştiată de vântul care bate cu putere. Imediat ce s-a oprit ninsoarea au început să scadă temperaturile. Marţi au fost minus 18 grade. Cele mai multe drumuri de acces în sate erau încă blocate. Şcolile s-au închis de luni, deoarece copiilor le era greu să ajungă, iar combustibilul necesar pentru încălzirea claselor este din ce în ce mai puţin. Multe dintre familiile cu care lucrăm au ca singur venit stabil alocaţiile copiilor. World Vision Romania va dona în Vaslui alimente de bază şi pături pentru aceste familii", a declarat Marcela Butnaru, asistent social World Vision România Vaslui.


În Ialomiţa, ajutoarele au început să se distribuie în 7 februarie. „Nu mă aşteptam ca cineva să se gândeasca la noi pe o astfel de vreme. Vă mulţumim mult!", a spus, la primirea alimentelor, cu ochii în lacrimi, Mirela, mama a opt copii. Situaţia familiei din Urziceni este precară, mama este casnică, iar tatăl, Dorin, lucrând ca zilier, nu are de muncă pe o astfel de vreme.

Cei care vor să le întindă o mână de ajutor familiilor izolate pot dona online la www.worldvision.ro/apel-de-urgenta.php câte 80 de lei pentru un pachet destinat unei persoane şi 320 de lei pentru o familie de patru persoane.

Se pot dona 5 Euro la numărul de telefon 0900 900 090 sau 10 Euro la numărul de telefon 0900 900 092, numere apelabile doar în reţeaua Romtelecom.

Donaţii se mai pot face şi în conturile în lei:

RO52 CITI 0000 0008 2502 4026 - deschis la CITIBANK SA 

RO80 RZBR 0000 0600 0607 2026 - deschis la RAIFFEISEN BANK, Agenţia Pipera.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: