Viaţa fabuloasă a ultimei dive din filmele mute. Cum a înnebunit bărbaţii românca Pola Illery, considerată cea mai sexy femeie în anii `20

Viaţa fabuloasă a ultimei dive din filmele mute. Cum a înnebunit bărbaţii 
românca Pola Illery, considerată cea mai sexy femeie în anii `20

Pola Illery, o actriţă de succes în anii 20 FOTO cinemagia.ro

Ultima vedetă din epoca filmelor mute, românca Pola Ilery, născută în localitatea Corabia, a fost considerată cele mai strălucitor star de cinema al anilor `20. Actriţa a încetat din viaţă la 85 de ani în Statele Unite, la 19 octombrie 1993.

Cariera spectaculoasă a mignonei românce a uimit întreaga lume. Talentată şi cu un sex-appel dezarmant, cu ochi profunzi şi emanând farmec prin toţi porii, Pola a fost remarcată rapid în anii `20 de managerii din teatru. Fascinată de lumea artistică încă din copilărie, Pola şi-a văzut visul cu ochii când mari regizori au distribuit-o în filmele sale. A trăit la Paris şi în America, unde a devenit soră medicală, iar în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial s-a înrolat ca voluntar pentru a-i îngriji pe răniţi.

Presa internaţională a anunţat la moartea acesteia că actriţa de origine română Pola Illéry, care s-a născut în localitatea Corabia din România, în 1908, a fost considerată una din ultimele vedete feminine ale erei filmelor mute în Statele Unite.

Renumită pentru libertatea sexuală

Ea s-a născut pe 15 octombrie 1908, cu numele Paula Iliescu, într-o familie evreiască din Corabia, România, şi a fost fascinată de teatru încă din copilărie. Ajunsă în străinătate, alături de familia sa, Pola şi-a construit o carieră fabuloasă în cinematografie.

Pola Illéry a fost un star exotic al filmelor mute în Franţa şi în România, în anii 1920, şi a încercat să facă tranziţia la filmele cu sonor în anii 1930. Ea a fost renumită pentru portretizarea libertăţii sexuale a femeilor şi a fost considerată cel mai strălucitor star de cinema din epoca filmelor mute. Pe de altă parte, The Telegraph spune că Pola Illéry a fost o actriţă care "emana sexualitate şi farmec", în ciuda faptului că era scundă.

Succese cinematografice
 

În 1928, Pola Illéry a jucat în filmul "Le désir", regizat de Albert Durec, bucurându-se de un mare succes, fapt care a făcut-o să se mute la Paris, unde Albert Cavalcanti a distribuit-o în filmul său "Captain Fracasse" (1929).
A devenit cunoscută şi datorită filmului "Under the Roofs of Paris (1930), de René Clair. În acest film, Pola Illéry a interpretat rolul unei femei petrecăreţe de origine română, iubita unui mafiot, de care se îndrăgosteşte un cântăreţ ambulant, jucat de Albert Préjean.

În 1930 a jucat în primul său film vorbit, comedia-musical "Parada Paramount", realizată la Paris, dar inspirată de filmul de la Hollywood "Paramount on Parade", cu Clara Bow şi Gary Cooper, care a avut premiera în acelaşi an. Pola Illéry a mai fost distribuită în filme precum "Le petit chaperon rouge" (1930), "Un homme en habit" (1931) şi "L'ange gardien" (1933). Ultimul său film a fost "Le tigre du Bengale", în 1938.

Pola Illéry a părăsit Europa şi s-a mutat în Statele Unite în momentul în care a izbucnit cel de-al Doilea Război Mondial. În SUA, ea a devenit soră medicală, lucrând voluntar pentru Crucea Roşie. Pola Illéry a devenit cetăţean american în 1946, iar un an mai târziu s-a căsătorit cu Daniel Alpert şi au avut patru copii.

 Vă recomandăm şi:

Povestea fabuloasă a româncei Nadia Gray. Diva care a înnebunit bărbaţii cu scena de striptease din „La Dolce Vita“ şi care a îngenuncheat Hollywood-ul

Femeia-spion. Românca Vera Atkins, cel mai important agent secret din cel de-Al Doilea Război Mondial

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările