Senator PNL de Călăraşi, găsit incompatibil. Liviu Tomoiogă a anunţat că va da ANI în judecată

Senator PNL de Călăraşi, găsit incompatibil. Liviu Tomoiogă a anunţat că va da ANI în judecată

Liviu Tomoioago, senator PNL de Călăraşi Foto:Facebook

Deşi Agenţia Naţională de Integritate(ANI) l-a declarat incompatibil, Liviu Tomoioagă, senator de Călăraşi, respinge acuzaţiile şi a anunţat că va acţiona în instanţă.

Ştiri pe aceeaşi temă


ANI a constatat în cazul a 32 parlamentari (22 deputaţi şi 10 senatori) încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor, precum şi posibila săvârşire a infracţiunii de fals în declaraţii. Este vorba despre “încălcarea regimului juridic al incompatibilităţilor de către 22 deputaţi şi 10 senatori ca urmare a exercitării simultane de funcţii şi calităţi, contrar prevederilor art. 82, alin (1), lit. a), c) şi e) din Legea nr. 161/2003, potrivit cărora calitatea de deputat şi senator este incompatibilă cu funcţiile de „administrator”, „membru al consiliului de administraţie sau cenzor la societăţile comerciale”, „calitatea de comerciant persoană fizică”, sau cu „funcţia de reprezentant al statului în adunările generale ale societăţilor comerciale prevăzute la lit. a)”.

În cazul senatorului Tomoiagă se menţionează faptul că s-a aflat în stare de incompatibilitate în perioada 19 decembrie 2012 – 12 septembrie 2013, întrucât a deţinut, simultan, funcţia de senator şi calitatea de administrator al S.C. GREENERGO ENTERPRISES S.A. “Niciodată nu au desfăşurat vreo activitate sau să fi fost emis vreun document pe această firmă. Cei de la ANI sunt nişte incompetenţi! Dacă nu-şi retrag acuzaţiile, îmi rezerv dreptul de a-i acţiona în instanţă”, a spus parlamentarul, citat de arenamedia.

Temei pentru eliberarea din funcţie

“Persoanele evaluate au fost informate despre declanşarea procedurii de evaluare, elementele identificate, precum şi drepturile de care beneficiază – de a fi asistate sau reprezentate de un avocat şi de a prezenta date sau informaţii pe care le consideră necesare, personal ori prin transmiterea unui punct de vedere scris”, a anunţat ANI, într-un cominicat de presă. Conform Legii 176/2010, fapta persoanei cu privire la care s-a constatat nerespectarea regimului juridic al […] incompatibilităţii constituie temei pentru eliberarea din funcţie, precum şi interdicţia de a mai ocupa o funcţie sau o demnitate publică pe o perioadă de 3 ani de la data rămânerii definitive a raportului, ori, după caz, constituie abatere disciplinară şi se sancţionează potrivit reglementărilor aplicabile demnităţii şi funcţiei respective.

Închisoare sau amendă

De asemenea, conform dispoziţiilor art. 326 din Codul Penal al României, „Declararea necorespunzătoare a adevărului, făcută unei persoane dintre cele prevăzute în art. 175 sau unei unităţi în care aceasta îşi desfăşoară activitatea în vederea producerii unei consecinţe juridice, pentru sine sau pentru altul, atunci când, potrivit legii ori împrejurărilor, declaraţia făcută serveşte la producerea acelei consecinţe, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă”.

Pe primul loc

Cu nu mai puţin de 37 de initiative legislative, Liviu Tomoiagă, senator PNL de Călăraşi, este considerat unul dintre cei mai activi parlamentari ,,Avem o datorie faţă de cei care ne-au votat în cecembrie 2012. Trebuie să îi reprezentăm demn acolo unde suntem datorită votului şi increderii pe care ne-au acordat-o. Le promit pe aceasta cale că nu îi voi dezamagi”, declara senatorul liberal. Liviu Tomoiagă nu este pentru prima dată pe primul loc. Publicatia Econtext, plasându-l în primele luni de mandat, tot pe primele poziţii din punct de vedere al activităţii legislative desfăşurate în Senatul Romaniei.

Vă recomandăm şi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările