Prognoza meteo: Vreme anormală după valul de ger. Ce se anunţă în weekend, unde sunt aşteptate fenomene ciudate

Prognoza meteo: Vreme anormală după valul de ger. Ce se anunţă în weekend, unde sunt aşteptate fenomene ciudate

Trecător se vor semnala precipitaţii FOTO Marian Iliescu/Adevărul

Episodul de iarnă severă, cu ninsori viscolite şi frig pătrunzător, se încheie la mijlocul săptămânii şi lasă loc unor temperaturi neobişnuite pentru luna ianuarie. Conform meteorologilor, vineri, 10 ianuarie, sunt aşteptate maxime de 14 grade în sud-estul ţării, valori anormale pentru această perioadă când nu ar trebui să fie mai mult de 4 grade în timpul zilei.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Administraţia Naţională de Meteorologie(ANM) anunţă încălzirea vremii începând de joi, care va continua şi săptămâna viitoare. Vremea va fi mai caldă decât normal. "Vom avea în continuare ger în nordul şi centrul ţării, marţi şi miercuri, cu minus 18, minus 20 de grade în depresiuni, minus 10 grade în nordul Moldovei şi minus 8 grade în Bucureşti. De mâine, vom avea vreme frumoasă, iar încălzirea va continua şi săptămâna viitoare. Vineri, de exemplu, sunt a;teptate maxime de 14 grade", a anunţat, la Realitatea Plus, meteorologul Elena Corduneanu. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi extrem de redusă pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză, cu excepţia Moldovei, Maramureşului şi zonei montane. 
 
Estimarea evoluţiei valorilor termice şi a precipitaţiilor în intervalul 06-19 ianuarie:
 
Maxime de 6 grade în Muntenia
 
Valorile termice se vor situa în general în jurul mediilor multianuale. Mediile temperaturilor maxime vor creşte de la 1...3 grade în prima zi, până la 7...9 grade în 11 ianuarie, iar cele nocturne de la -8...-6 grade, spre -3...-1 grad în aceeaşi perioadă. În continuare, variaţiile termice vor fi nesemnificative până la sfârşitul intervalului de prognoză, astfel că mediile maximelor se vor situa între 4 şi 6 grade şi mediile minimelor între -5 şi -3 grade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi redusă.
 
Cresc temperaturile în Oltenia
 
Regimul termic diurn va fi în creştere de la valori medii de 3...4 grade în prima zi de prognoză, până la medii de 7...9 grade în 10 şi 11 ianuarie. După o uşoară scădere în data de 12 ianuarie, variaţiile termice diurne vor fi nesemnificative până la sfârşitul intervalului de prognoză şi se vor situa între 5 şi 7 grade, în medie regională. Valorile termice nocturne se vor situa uşor sub cele climatologic specifice în această perioadă din an în primele trei nopţi, apoi vor fi în creştere, de la medii de -8...-6 până la -3...0 grade în 11 ianuarie. În continuare regimul termic nocturn nu va avea oscilaţii importante. Regimul pluviometric va fi deficitar pe tot parcursul celor două săptămâni de prognoză.
 
Nopţi geroase în Transilvania
 
În majoritatea zilelor din intervalul de prognoză, valorile termice, deşi cu uşoare variaţii, se vor situa în jurul celor climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime cuprinse între 0 şi 5 grade, în medie regională. Temperaturile nocturne vor fi negative pe tot parcursul intervalului de referinţă şi se vor situa în medie între -8 şi -4 grade, exceptând primele trei nopţi, când acestea se vor situa sub pragul de ger, în medie între -12 şi -10 grade. De-a lungul celor două săptămâni de prognoză regimul pluviometric va fi deficitar. 
 
Precipitaţii slabe în Maramureş
 
Valorile de temperatură vor avea uşoare variaţii de la o zi la alta, dar în mare parte din intervalul de referinţă se vor situa în jurul celor climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime, în medie, de 1...5 grade. Temperaturile minime vor fi negative pe tot parcursul perioadei de prognoză şi se vor situa în medie între -6 şi -2 grade, exceptând primele trei nopţi, când acestea vor fi în medie de -9...-7 grade. În intervalul 8-11 ianuarie trecător vor fi condiţii pentru precipitaţii slabe, iar în rest regimul pluviometric va fi deficitar.
 
Minime de minus 7 grade în Moldova
 
La începutul intervalului de prognoză media maximelor termice se va situa în jurul valorii de 0 grade, iar din data de 8 ianuarie se estimează o creştere a temperaturii aerului, spre valori medii diurne de 6 grade în data de 10 ianuarie, iar până la sfârşitul intervalului de referinţă variaţiile termice vor fi nesemnificative, cu medii ale maximelor de 3...5 grade. Temperaturile minime vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa în medie între -6 şi -2 grade, mai puţin în primele trei nopţi, când vor fi spre medii de -7...-6 grade. Probabilitatea pentru precipitaţii va fi extrem de redusă pe tot parcursul intervalului.
 
Maxime de 7 grade în Dobrogea
 
Intervalul de prognoză va debuta cu un regim termic caracterizat de valori ce se vor situa, în general, în jurul celor normale pentru această dată, cu medii ale maximelor de 0...3 grade şi ale minimelor de -5...-3 grade. Ulterior vremea se va încălzi treptat şi până în data de 11 ianuarie, mediile diurne vor ajunge în jurul valorii de 7 grade, iar cele nocturne spre 0...2 grade. Până la sfârşitul perioadei de referinţă, variaţiile termice vor fi nesemnificative, astfel încât se estimează a se înregistra medii ale maximelor între 3 şi 6 grade şi ale minimelor între -3 şi 0 grade. Trecător vor fi condiţii pentru precipitaţii slabe.
 
Încălzire în Banat
 
Intervalul de prognoză va debuta cu un regim termic în general caracterizat de valori apropiate de cele climatologic specifice în această perioadă din an, cu o medie a maximelor ce se va situa în jurul valorii de 2 grade. Din data de 8 ianuarie vremea se va încălzi treptat, iar până la sfârşitul perioadei de referinţă variaţiile termice vor fi nesemnificative, astfel încât se estimează a se înregistra temperaturi maxime cuprinse între 4 şi 8 grade, în medie regională. Temperaturile nocturne vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa în medie între -4 şi -2 grade, mai puţin în primele trei nopţi, când vor tinde spre valori de -8....-6 grade.
Pe tot parcursul intervalului de prognoză probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi extrem de redusă.
 
Cresc temperaturile
 
Primele zile ale intervalului de referinţă vor fi caracterizate de valori ale temperaturii aerului apropiate de cele climatologic specifice în această perioadă din an, cu maxime diurne ce se vor situa în medie în jurul a 2 grade. După data de 08 ianuarie se estimează o creştere a temperaturii aerului, spre valori de 7 grade în data de 10 ianuarie, iar până la sfârşitul intervalului de referinţă variaţiile termice vor fi nesemnificative, cu maxime de 4...6 grade, în medie regională. Temperaturile minime vor fi negative de-a lungul celor două săptămâni şi se vor situa în medie între -4 şi -2 grade, mai puţin în primele trei nopţi când vor tinde spre medii de -8...-6 grade.
Probabilitatea pentru precipitaţii va fi extrem de redusă pe tot parcursul intervalului de referinţă.
 
Minus 12 grade la munte
 
În zonele montane, valorile termice diurne vor fi în creştere, de la -8 grade în prima zi a intervalului de referinţă, până spre 4 grade în ziua de 10 ianuarie. În restul intervalului de prognoză, maximele, deşi cu uşoare variaţii, vor fi cuprinse între 0 şi 2 grade, în medie regională. Temperaturile nocturne vor fi negative pe tot parcursul intervalului de referinţă şi se vor situa în medie între -7 şi -4 grade, exceptând primele trei nopţi, când acestea se vor situa şi sub pragul de ger, în medie între -12 şi -8 grade. Trecător vor fi condiţii pentru precipitaţii în prima zi şi în intervalul 09-12 ianuarie, în rest regimul pluviometric va fi deficitar.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările