Prognoza meteo: Val de aer tropical peste România în toiul iernii. Cum o iau razna temperaturile şi unde se anunţă ninsori

Prognoza meteo: Val de aer tropical peste România în toiul iernii. Cum o iau razna temperaturile şi unde se anunţă ninsori

Ninsori la munte FOTO Shutterstock

Vremea continuă să ne suprindă cu temperaturi anormale şi în următoarele zile. Deşi suntem în toiul iernii, se anunţă vreme de primăvară. Meteorologii spun că în această perioadă un val de aer tropical loveşte România, aducând maxime cu mult peste cele normale ale perioadei.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), până la sfârşitul lunii ianuarie temperaturile se vor situa peste limitele specifice perioadei, îndeosebi în regiunile extrecarpatice.  Meteorologii vorbesc în ultima decadă a lunii ianuarie de ”blocaj Omega", dar şi a precipitaţilor care vor fi aproape inexistente pănă la finalul lunii.
 
Meteorologul Romica Jurca a explicat la România TV că efectele blocajului anticiclonic vor afecta culturile. „Cea mai mare problemă o reprezintă seceta acută din ultima perioadă, care se va prelungi, după toate probabilităţile, săptămâni bune. Precipitaţiile care vor apărea vor fi foarte slabe cantitativ, astfel că apa nu va ăatrunde in sol nici măcar un centimetru”, a spus specialistul.. 
 
Deşi dimineţile sunt cu temperaturi de îngheţ în aproape toată ţara, miercuri se  vor înregistra maxime de 12 grade.
Miercuri, vremea va continua să se încălzească, astfel încât valorile termice vor fi mai ridicate decât în mod caracteristic datei, cu maxime ce se vor situa în general între 1 şi 12 grade şi minime între -6 şi 3 grade. Cerul va fi variabil, dar în nordul, centrul şi estul ţării nebulozitatea se va accentua treptat şi din orele serii pe arii restrânse vor fi precipitaţii slabe, predominant sub formă de ninsoare în Maramureş, Transilvania, Carpaţii Orientali şi Meridionali şi mixte în Moldova (la început ploi şi lapoviţă, apoi şi ninsori). Izolat, vor fi condiţii pentru polei şi gheţus. Vântul se va intensifica la munte, până la tare îndeosebi la altitudini mari, unde vor fi rafale de peste 80...90 km/h, ce vor viscoli ninsoarea şi vor spulbera zăpada, local la cote mai reduse (în general 55...60 km/h) şi în Moldova şi Oltenia, iar în rest va sufla slab şi moderat. La începutul intervalului, în zonele joase de relief, pe suprafeţe mici, va fi ceaţă.La Bucureşti, temperatura maximă se va situa în jurul valorii de 8 grade, iar cea minimă va fi de -3...-1 grad.
 
Ninsori la munte, ploi pe litoral
 
În jumătatea de nord-est a ţării vor fi joi înnorări în prima parte a intervalului, iar pe arii restrânse se vor semnala precipitaţii slabe, sub formă de ninsoare la munte şi în Transilvania, mixte în Moldova şi mai ales ploi în Dobrogea. În restul teritoriului şi al timpului cerul va fi variabil spre senin. Vântul va sufla tare la munte, în special pe crestele Carpaţilor Meridionali, iar în rest va avea local şi temporar intensificări cu viteze mai mari în Moldova, Dobrogea şi Bărăgan. Temperaturile maxime se vor situa, în general, între 0 şi 8 grade, iar cele minime între -10 şi 0 grade, mai scăzute în estul Transilvaniei. Noaptea, în zonele joase de relief, vor fi condiţii de ceaţă asociată cu depunere de chiciură. În Capitală, taximă va fi de 6...7 grade, iar cea minimă de -6...-3 grade.
 
Şi vineri se anunţă vreme frumoasă, cu valori termice diurne mai ridicate decât în mod caracteristic acestei date. Cerul va fi variabil, mai mult senin ziua, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu unele intensificări la munte şi în sud-est. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între -1 şi 9 grade, iar cele minime între -12 şi -1 grad, mai scăzute în estul Transilvaniei, dar şi uşor mai ridicate în dealurile vestice şi pe litoral. Noaptea, pe arii restrânse în zonele joase de relief, va fi ceaţă asociată cu depunere de chiciură.
La Bucureşti, temperatura maximă va fi în jur de 8 grade, iar cea minimă de -5...-2 grade. Noaptea vor fi condiţii de ceaţă.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările