Prognoza meteo. Un val de aer saharian loveşte România: urmează trei zile de foc. Unde se întorc furtunile devastatoare

Prognoza meteo. Un val de aer saharian loveşte România: urmează trei zile de foc. Unde se întorc furtunile devastatoare

Soare arzător în următoarele zile FOTO 123 RF

Un val de aer saharian loveşte România în următoarea perioadă. Căldura greu de suportat va lua locul furtunilor devastatoare. Cel puţin aşa prognozează meteorologii. Urmează trei zile cu temperaturi ridicate în vestul, sudul ţării, dar şi din judeţele Moldovei. Exact zone în care au fost ploi torenţiale în ultima perioadă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Specialiştii avertizează că vor fi zile cu disconfort termic accentuat, iar medicii ne recomandă să nu ieşim din case în orele prânzului, să ne hidratăm, să mâncăm alimente uşoare, să purtăm haine deschise la culoare şi să folosim cremă cu protecţie solară.
 
Temperaturile maxime se vor încadra între 28 şi 35 de grade Celsius. Vineri şi sâmbătă – 14 şi 15 iunie – vor fi 37 de grade Celsius în vestul, sudul şi estul teritoriului. Specialiştii avertizează că din cauza umidităţii foarte ridicate se vor resimţi peste 40 de grade Celsius. Valul de căldură se va menţine până la sfârşitul săptămânii.

Până în data de 16 iunie, valorile termice diurne vor fi în creştere de la medii de 28 de grade până la 32 de grade. Apoi, vor marca o scădere uşoară la valori de 30 de grade şi ulterior nu vor mai avea variaţii semnificative.
 
Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o informare meteo pentru următoarele zile. Vremea va fi călduroasă în cea mai mare parte a ţării, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi.
 
Vineri, conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM), îndeosebi după-amiaza şi seara, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată la deal şi la munte şi pe arii restrânse în celelalte regiuni. Vor fi perioade în care se vor semnala averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi căderi de grindină. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 15...25 l/mp şi izolat 35...40 l/mp.
 
35 de grade la umbră
 
Vremea va fi în continuare călduroasă, iar după-amiază disconfortul termic va fi ridicat, cu precădere în regiunile vestice, sudice şi sud-estice. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va atinge şi va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 29 şi 35 de grade, iar cele minime între 13 şi 24 de grade, mai scăzute în estul Transilvaniei. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, mai ales după-amiaza şi seara, local la deal şi la munte şi pe arii restrânse în restul teritoriului, cu o probabilitate mai ridicată în regiunile estice şi sud-estice, unde vor fi averse, descărcări electrice şi izolat grindină. Vântul va avea unele intensificări în estul ţării, dar de scurtă durată şi în timpul ploilor.
 
Şi sâmbătă, 15 iunie, vremea călduroasă va persista, iar disconfortul termic se va menţine accentuat în orele după-amiezii. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse pe arii restrânse, descărcări electrice şi posibile căderi de grindină, începând cu orele prânzului la deal şi la munte, apoi cu o probabilitate mai mare şi în sudul şi sud-estul ţării. Vântul va sufla slab şi moderat, cu uşoare intensificări în prima parte a intervalului pe spaţii mici în sud-est, dar de scurtă durată şi în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 şi 35 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 14 şi 24 de grade, mai scăzute în estul Transilvaniei.
 
Nici duminică nu scăpăm de vremea desoebit de caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, averse şi descărcări electrice, după-amiaza şi seara pe arii restrânse în zonele montane şi submontane şi izolat, cu o probabilitate mai mare în vestul teritoriului.Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări de scurtă durată în timpul ploilor. Temperaturile maxime se vor încadra între 28 şi 35 de grade, iar cele minime, în general, între 13 şi 22 de grade.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: