Prognoza meteo: Un nou val de frig loveşte România. De când scad temperaturile şi unde se anunţă ploi

Prognoza meteo: Un nou val de frig loveşte România. De când scad temperaturile şi unde se anunţă ploi

Vreme capriocioasă FOTO 123 RF

După valul de aer polar care a adus temperaturi de îngheţ în România, vremea începe să se încălzească uşor, însă în peisaj apar ploile. De duminică, temperaturile scad, un nou val de frig punând stăpânire pe toată ţara.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM),  vremea va fi în general frumoasă, temperaturile vor continua să crească, până la valori în jurul celor caracteristice sfârşitului de septembrie şi doar în orele dimineţii va fi relativ rece în special în zonele joase din centru şi din sud. Cerul va fi variabil la senin ziua, dar va deveni parţial noros noaptea, probabilitatea de ploaie fiind totuşi foarte redusă. Vântul va sufla slab şi moderat. Temperaturile maxime se vor încadra între 17 şi 25 de grade, iar cele minime între 5 şi 14 grade, mai scăzute, spre 0 grade, în depresiuni unde vor fi condiţii de brumă. Dimineaţa şi noaptea, în zonele joase de relief, pe arii restrânse va fi ceaţă.
 
În Moldova, Maramureş, Crişana, în cea mai mare parte a Banatului şi a Transilvaniei temperaturile vor scădea semnificativ, vremea devenind rece pentru sfârşitul lunii septembrie. În schimb, în regiunile sudice şi de sud-est valorile termice, în general comparabile cu cele ale zilei precedente, vor fi apropiate de cele normale ale datei. Astfel, temperaturile maxime se vor încadra între 11...12 grade în nordul ţării şi 23 de grade în extremitatea de sud, iar cele minime vor fi cuprinse între 2...4 grade în nord, nord-vest şi centru şi 12...14 grade pe litoral. Cerul va avea înnorări temporare în majoritatea zonelor şi vor fi ploi moderate cantitativ - ziua pe arii extinse în nord, în centru şi în est, iar seara şi noaptea local şi în regiunile sudice. În zona montană, la peste 1800 m altitudine, vor fi precipitaţii mixte. Vântul se va intensifica temporar în cea mai mare parte a ţării, cu viteze la rafală în medie de 40...50 km/h şi peste 55 km/h în sud-est şi la munte.
 
Maxime de 20 de grade
 
Duminică,  temperatura aerului, în scădere în regiunile sudice şi de sud-est şi în uşoară creştere în restul teritoriului, va avea valori apropiate de cele normale la această dată. Astfel, maximele vor fi cuprinse între 12 şi 20 de grade, iar minimele între 2 şi 12 grade, mai scăzute în depresiuni, dar şi mai ridicate pe litoral. În jumătatea de sud a ţării, vor fi înnorări şi ploi, pe spaţii mici în cursul zilei, cu precădere în Oltenia şi în extindere ca arie, noaptea. În jumătatea de nord, cerul va fi variabil, mai mult senin în a doua parte a intervalului. Vântul se va intensifica treptat în Câmpia Română şi în Dobrogea, iar în celelalte zone va sufla slab şi moderat.
 
Ce aduce 1 octombrie
 
Ziua de luni, 1 octombrie, va aduce un cer variabil, mai mult noros în sudul, estul şi centrul ţării, unde va ploua. Ploile, pe arii mai extinse în cursul zilei şi seara, vor fi mai însemnate cantitativ în Muntenia, Moldova şi Dobrogea. În Carpaţii Orientali şi Munţii Bucegi, la altitudini mari, trecător va fi şi lapoviţă sau ninsoare. Vântul va sufla slab şi moderat cu intensificări temporare în extremitatea de sud-est. Temperaturile maxime se vor încadra între 12 şi 20 de grade, iar minimele între 4 şi 13 grade. În următoarele zile, valorile de temperatură vor fi apropiate de cele caracteristice acestei perioade. Probabilitatea de apariţie a precipitaţiilor va fi mai ridicată la munte şi în regiunile sudice.
 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările