Prognoza meteo: Când loveşte valul de aer saharian România. Ce fenomene violente se anunţă, cât va fi de cald

Prognoza meteo: Când loveşte valul de aer saharian România. Ce fenomene violente se anunţă, cât va fi de cald

Căldură năucitoare în următoare aperioadă FOTO Shutterstock

Vremea va fi în continuare frumoasă şi călduroasă în majoritatea regiunilor, cu unele înnorări în zonele montante, unde izolat vor fi averse şi descărcări electrice. Meteorologii avertizează însă că pe 15 august ţara noastră va fi lovită de masa de aer saharian care face déjà ravagii în Europa, dar şi de furtuni violente.

Ştiri pe aceeaşi temă

Temperaturile vor urca în termometre până la 40 de grade Celsius la umbră, iar în unele zile vor depăşi acest prag.  Europa a fost lovita de un val de căldură extremă în ultimele săptămâni: cele mai afectate ţări fiind Franţa, Portugalia, Spania şi Grecia, unde s-au înregistrat temperaturi şi de 50 de grade Celsius.
 
Elena Mateescu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie(ANM) a declarat, pentru DC News, că nu exclude ploi în luna august. "Luna august e cea mai stabilă lună a vremii în ceea ce priveşte regimul de precipitaţii, dar nu excludem ca şi luna august să aducă perioade de zile călduroase, urmate de perioade în care fenomenele specifice instabilităţii atmosferice accentuate să genereze, din nou, suita care ne-a obişnuit: ploi cu caracter torenţial, vijelii şi căderi de grindină, adică norii de furtună să-şi facă apariţia.(…) Mai multă energie în sistem, mai multă căldură, coroborat cu vapori de apă generează creşterea intensităţii fenomenelor meteorologice extreme ", a declarat Elena Mateescu.
 
Iată prognoza ANM pentru luna august:
 
Săptămâna  Săptămâna 6 – 13 august 2018
 
Temperatura aerului se va situa peste norma climatologică a săptămânii în vestul, nordul şi centrul ţării, dar mai ales în nord-vest şi în jurul valorilor normale în restul teritoriului. Local în sud şi sud-est vor fi posibile temperaturi uşor sub media multianuală a săptămânii . Cantităţile de precipitaţii se vor situa sub norma climatologică la nivelul întregii ţării, dar mai ales în jumătatea de vest. 
 
Săptămâna 13 – 20 august 2018
 
Temperatura aerului va avea valori mai ridicate decât norma climatologică a săptămânii în cea mai mare parte a ţării, cu abateri mai mari în regiunile nordice şi nord-vestice. Cantităţile de precipitaţii vor fi în general apropiate de normele climatologice ale săptămânii în majoritatea regiunilor. Local în partea de vest a ţării acestea pot fi uşor excedentare. 
 
Săptămâna 20 – 27 august 2018
 
Temperatura aerului se va situa in jurul valorilor normale pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, posibil uşor mai ridicate în nord-vest, centru şi pe litoral. Cantităţile de precipitaţii pot fi local excedentare la munte şi în regiunile sud-vestice şi apropiate de normele climatologice ale perioadei în restul teritoriului. 
 
Săptămâna 27 august – 3 septembrie 2018
 
Temperatura aerului se va situa în jurul valorilor climatologice normale pentru aceasta perioada în majoritatea regiunilor, posibil uşor mai ridicate în nordvest, centru, est şi pe litoral, dar şi mai scăzute în regiunile sudice. Cantităţile de precipitaţii vor fi uşor excedentare local în regiunile sudice şi la munte şi apropiate de normele climatologice ale perioadei în restul teritoriului.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările