Prognoza meteo: Un ciclon periculos loveşte România. Ce ne aşteaptă

Prognoza meteo: Un ciclon periculos loveşte România. Ce ne aşteaptă

Ciclon periculos în Europa FOTO Shutterstock

Vreme extremă în România! Un ciclon periculos care traversează Europa ar putea afecta şi ţara noastră. Directorul ANM, Elena Mateescu a explicat la Digi24 că temperaturile foarte ridicate care întâlnesc umezeala duc la formarea unor furtuni puternice, iar aceste fenomene sunt aşteptate să aibă loc până la sfârşitul verii.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Valul de căldură deja persistent din ultimele săptămâni va fi de interes cel puţin până la 20 - 23 august. La începutul săptămânii ne aşteptăm ca valul de căldură să se intensifice în partea de vest şi sud a ţării, cu valori de peste 37, 38 de grade Celsius. Această masă de aer mai cald acumulată de peste zi, în apropiere cu gradul mare de umezeală, determină formarea furtunilor de intensitate mare la nivel local", a declarat la Digi24 directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, Elena Mateescu.
 
Şi Denisa Ţicu, specialist în Meteorologie, a vorbit la Sinteza Zilei despre fenomenele care sunt aşteptate în perioada următoare: Noi am mai trecut într-o astfel de perioadă în urmă cu o lună de zile. Am văzut ce a lăsat în urmă acest ciclon care s-a format chiar deasupra Mării Negre. Au fost cantităţi uriaşe de apă au fost intensificări de vânt, vijelii, toate aceste fenomene prezente pe partea de sud-est a ţării. Ne amintim de sudul Moldovei, zona Dobrogei chiar şi Muntenia, au fost astfel de fenomene şi posibil ca în perioada următoare acest ciclon care acum se dezvoltă în zona de est a Mării Negre să afecteze şi zona ţării noastre".
 
Noi alerte meteo
 
Meteorologii au anunţat joi, caniculă şi disconfort termic, în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei. De asemenea, a fost emisă o avertizare cod galben de instabilitate armosferică în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, precum şi în nordul Munteniei.
 
Conform ANM, de la ora 13.00 până la ora 23.00, în sudul Olteniei şi în sud-vestul Munteniei, disconfortul termic va fi ridicat şi local va fi caniculă. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi, iar temperaturile maxime vor fi cuprinse între 34 şi 37 de grade.
 
”Începând de sâmbătă (14 august) disconfortul termic va fi din nou în creştere în vest şi în sud, apoi şi în restul ţării”, anunţă ANM.
 
De asemenea, a fost emis cod galben, în intervalul 13.00 – 23.00, în Carpaţii Meridionali şi de Curbură, precum şi în nordul Munteniei. ”Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse ce vor avea şi caracter torenţial, descărcări electrice, intensificări ale vântului, vijelii şi grindină. Cantităţile de apă vor depăşi pe alocuri 25...40 l/mp”, anunţă ANM. Astfel de fenomene vor fi pe arii restrânse şi în restul teritoriului, cu o probabilitate mai ridicată spre seară în centrul şi sudul Munteniei.
 
Vă mai recomandăm şi:
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările