Preotul care întinde în fiecare duminică „masa bucuriei“: îi hrăneşte pe săraci şi pe năpăstuiţii sorţii, apoi le spală şi farfuriile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un preot din comuna Alexeni (judeţul Ialomiţa) a ajuns părinte pentru cei oropsiţi de soartă, după ce, ajutat de voluntari, a început să le ofere oamenilor mese calde în fiecare duminică. „Masa bucuriei“ este întinsă o dată pe săptămână, într-o grădiniţă dezafectată care a devenit cantină socială. Preotul Aristide Costeleanu (46 de ani) îi serveşte pe sărmani la masă, mănâncă alături de ei şi apoi spală farfuriile.

„Cred că din puţin se face mult. Şi contează când întindem o mână celor nevoiaşi. Sunt oameni bolnavi, orbi, surzi, cu diverse afecţiuni, care vin cu bucurie la masă. Acest lucru ne motivează. Primim de la oameni de bine diverse ajutoare: fasole, ulei, orez, carne, de toate.

Ne gospodărim cum putem pentru a continua această iniţiativă, pe care am demarat-o în urmă cu trei ani. Exact ca acasă, avem grijă să nu ne lipsească nimic. Am pus şi un butoi cu varză de 200 de litri la murat, avem provizii de cartofi, cam tot ce ne trebuie“, povesteşte preotul, care predă religia la şcoala din comună, după ce mai mulţi ani a fost profesor în Capitală.

image

Se duc pachete cu hrană şi acasă

Cu ajutor de la Primărie a primit şi un spaţiu pentru a întinde mese. „Noi am pus mână de la mână şi am amenajat spaţiul. Totul este curat, iar oamenii sunt hrăniţi în condiţii maxime de igienă, nimeni nu este pus în pericol. Şi preparatele sunt realizate ca la carte. Avem o bucătăreasă pricepută, ieşită la pensie, care găteşte la dânsa acasă. Nu primeşte niciun ban pentru munca prestată, face totul din convingere, din dorinţa de a ajuta“, mai spune părintele.

image

“Îi ajutăm, fără să-i judecăm”

Tineri din sat, studenţi de la Bucureşti, toţi vin şi dau o mână de ajutor pentru masa bucuriei. În fiecare duminică, după sfârşitul Liturghiei, bătrâni şi copii merg la masă. Şi parastasele se fac mai nou tot în fosta grădiniţă, deoarece părintele i-a sfătuit pe oameni să împartă bucate celor nevoiaşi. Sunt de părere că pomana trebuie oferită celui care este în mare nevoie, dacă împărţim tot celor care au, n-am făcut nimic.

image

De fiecare dată se gătesc ciorbe, supe, tocăniţe, sarmale, piure cu carne de pui şi prăjituri la desert. Părintele Costeleanu spune că se îngrijeşte ca în fiecare săptămână să aibă ce pune pe masă pentru 25-30 de persoane. Cei care nu pot veni la masă, oameni singuri şi suferinzi, primesc acasă mâncarea. De multe ori, chiar părintele merge şi le duce hrana, alături de voluntari. Braşov, Suceava, Bucureşti sunt doar câteva oraşe de unde sosesc ajutoarele.

Tineri din sat, studenţi de la Bucureşti, toţi vin şi dau o mână de ajutor pentru masa bucuriei.  „Facem acest demers pentru că Dumnezeu nu se uită la faţa noastră ori dacă avem hainele curate. El se uită la inimile noastre. Dacă vrei să-ţi salvezi sufletul, îl împrumuţi pe Hristos şi faci milostenie. Am simţit că oamenii care ne trec pragul sunt cu adevărat bucuroşi atunci când vin la noi, tocmai de aceea am decis să denumim acest loc «masa bucuriei»“, adaugă preotul.

image

Oameni de bine sunt peste tot

Iniţiativa preotului a avut ecou, iar oameni cu suflet şi cu dare pe mână oferă alimente. Valentin Păun locuieşte la Bucureşti, dar în fiecare săptămână vine să-l ajute pe preot. Are casa părintească în Alexeni, iar ajutorul dat oamenilor fără posibilităţi îi umple sufletul de bucurie.

image

„Vreau să demarăm un proiect educaţional pentru copiii de la şcoală, pentru că educaţia este importantă pentru fiecare dintre noi. Doar prin educaţie putem schimba ceva, iar în aceşti copii eu văd mult potenţial!”, spune bărbatul. La fel de implicaţi în a susţine proiectul social al preotului Costeleanu, alţi oameni au donat veselă şi tacâmuri în care să fie servită mâncarea. „Am primit mult ajutor din partea oamenilor care vin în biserica noastră să se roage şi le mulţumim tuturor pentru sprijinul pe care ni l-au acordat”, spune preotul.

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite