Focar uriaş de pestă porcină, ţinut secret de către autorităţile sanitare

Focar uriaş de pestă porcină, ţinut secret de către autorităţile sanitare

Focarul de la Nutricom SA a fost depistat pe 22 ianuarie FOTO Shutterstock

La mai bine de două săptămâni de la incident, reprezentanţii DSVSA Călăraşi au confirmat prezenţa unui uriaş focar de pestă porcină la o fermă din comuna Modelu, aparţinând Nutricom SA. Aproximativ 20.000 de suine au fost eutanasiate.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu toate acestea, autorităţile sanitare nu au precizat locul în care au fost îngropate suinele sacrificate şi dacă acest lucru s-a făcut cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare. 

Conform unui comunicat de presă, pe 22 ianuarie 2021 a fost confirmată prezenţa virusului pestei porcine africane la o fermă din comuna Modelu, judeţul Călăraşi, aparţinând Nutricom SA. În exploataţie sunt deţinute 19.900 de suine. În aceeaşi zi, Centrul Local pentru Combaterea Bolilor a aprobat plasarea sub supraveghere, dar şi măsura de ucidere şi ecarisare a animalelor

DSVSA Călăraşi a anunţat că măsurile stabilite şi planul de combatere a bolii au fost întocmai cu manualul operaţional de intervenţie în cazurile de pestă porcină. Până la stingerea oficială a bolii, pe teritoariul localităţilor definte ca zone de protecţie şi supraveghere: Modelu, Radu Negru, Roseţi, Călăraşi, Coslogeni este interzisă mişcarea suinelor.

La sfârşitul anului 2018, ferma de la Dragalina, aparţinând tot companiei Nutricom a fost lovit de pestă. Şi aici, 20.000 de animale au fost ucise.

Nutricom SA deţine 4 ferme de porci, dar şi una de pui, cu o capacitate totală de peste 60.000 capete în Sohatu, Chirnogi, Dragalina şi Mănăstirea.
 
Producţia de carne de porc şi de pui este distribuită la nivel naţional, prin marile reţele de magazine (Cora, Carrefour, Selgros etc.) precum şi internaţional în ţări ca Anglia, Germania. Nutricom SA, cu sediul în orasul Olteniţa, judetul Calarasi, la doar 60 km de Capitală, este unul dintre cei mai importanţi producători de nutreţuri combinate din România. 

 

Vă mai recomandăm şi:

Cum reuşeşte o văduvă să se bucure de viaţă în ţinutul dezolant al combinatului din Hunedoara FOTO

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările