Cum ne poate îmbolnăvi pepenele galben. La ce trebuie să fim atenţi când îl cumpărăm şi de ce trebuie spălat bine

Cum ne poate îmbolnăvi pepenele galben. La ce trebuie să fim atenţi când îl cumpărăm şi de ce trebuie spălat bine

Pepenele galben, un fuct plin de vitamine FOTO Shutterstock

Consumat  din belşug vara, pepenele galben, fructul cu cel mai mare conţinut de vitamina A, poate deveni un duşman al sănătăţii noastre. Înainte de a-l consuma, medicii ne sfătuiesc să-l spălăm bine sub jet de apă deoarece pe coajă se poate dezvolta Salmonella, temuta bacterie.

Îainte de toate, aromatul fruct un medicament natural care previne o serie de afecţiuni. Pepenele galben are un conţinut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) şi de grăsimi, dar o concentraţie generoasă de vitamine, minerale si fibre.  Pentru gustul său dulce şi consistenţa moale şi suculentă, este folosit ca ingredient pentru salate şi deserturi.
„Acidul folic,  vitamina A, vitamina C, carotenoizii şi potasiul sunt doar câţiva dintre nutrientii-cheie care transformă pepenele galben într-un fruct benefic organismului din toate punctele de vedere”, explică dr. Daniela Stan, medic de familie.
 
Cu toate acestea, trebuie să fim foarte atenţi înainte de a-l tăia, dacă nu vrem să ne îmbolnăvim. Medicii ne recomandă să ţinem cont de câteva sfaturi, atunci când cumpărăm pepene galben.
„Coaja pepenelui galben poate fi infestată cu bacteria Salmonella, motiv pentru care este bine să spălaţi fructul sub jet abundent de apă, înainte să îl tăiaţi. Dacă îl consumati în stare proaspătă, nu adăugaţi zahăr sau ale ingrediente, dacă doriţi o gustare cu adevărat sănătoasă, spun specialiştii.
 
Pentru a evite neplăcerile, trebuie să ne uităm, în primul rând, la suprafaţa pepenelui când îl cumpărăm: să fie lipsită de pete, zone moi, zgârieturi, lovituri şi alte indicii că ar fi fost transportat în mod necorespunzător. Acasă trebuie păstrat în zone răcoroase şi bine ventilate, iar dacă tăiaţi fructul, păstraţi feliile la frigider, în mod obligatoriu!”, explică medicul.
 
5 beneficii ale celui mai popular fruct
 
Vitamina A, puternic antioxidant. Doar 100 de grame de pepene galben asigură 112% din doza zilnica recomandată de vitamina A, una dintre cele mai mari valori înregistrate de fructe. Aceasta este un antioxidant puternic, esenţial pentru o vedere excelentă şi necesar pentru menţinerea sănătătii membranelor corpului şi a pielii. Consumul fructelor bogate în vitamina A s-a dovedit a fi eficient şi în protecţia organismului împotriva cancerului pulmonar.
 
Ajutor de nădejede în curele de slăbire. Chiar dacă are un gust dulce, pepenele galben este compus din 90% apă, aflându-se pe lista fructelor cu un conţinut scăzut de calorii. În jur de 100g de pepene galben conţin doar 30-50 kcal.
 
Excelent diuretic.  Datorită conţinutului bogat de potasiu, pepenele galben ne ajută să eliminăm apa în exces. Un bun echilibru potasiu/sodiu favorizează schimburile hidrice şi împiedică retenţia de apă în ţesuturi.
 
Bogat în Vitamina C. Chiar dacă nu este cel mai bogat fruct în vitamina C, pepenele galben poate furniza până la un sfert din aportul zilnic recomandat. 100g de pepene galben conţin în jur de 25mg de vitamina C. Proprietăţile antioxidante ajută la prevenirea bolilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer dar şi în procesul de îmbătrânire pe care îl întârzie.
 
Tonic pentru organism. Datorită conţinutului bogat de Vitamina K, pepenele galben este un tonic excelent, contribuind la transmiterea impulsurilor nervoase de la creier spre muşchi.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările