Cine trebuie să evite caisele, cele mai aromate fructe ale verii. Pericolul din fructele uscate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Caisele, fructe pline de vitamine FOTO agrointel.ro
Caisele, fructe pline de vitamine FOTO agrointel.ro

Consumate în mod frecvent, aromatele caise ajută la eliminarea toxinelor din organism, combat astenia şi stările depresive, stopează pierderile de memorie datorită conţinutului ridicat de fosfor şi luptă împotriva infecţiilor din organism.

Deşi sunt o sursă importantă de vitamine, fructele care fortifică sistemul osos şi menţin echilibrul electrolitic în organism nu sunt indicate oricui. Diabeticii şi cei cu stomacul sensibil trebuie să le consume cu prudenţă.

“În general nu există riscuri asociate cu consumul de caise, cu excepţia unor alergii pe care le pot avea unele persoane. Există, însă, preocupări cu privire la sănătatea caiselor uscate. La uscarea fructelor se folosesc sulfiţi iar aceştia pot induce atacuri de astm. De aceea, în scop medicinal, trebuie folosite caisele proaspete în locul celor uscate. Persoanele care au un stomac sensibil le pot consuma cu moderaţie, curăţate de coajă”, explică Marina Grigore, apifitoterapeut.

Conţin doar 48 de calorii la 100 g

Caisele sunt fructe recomandate şi în cazul unor anemii pentru că dispun de foarte multe proprietăţi nutritive iar faptul că sunt hipercalorice te vor ajuta foarte mult dacă urmezi o dietă. 

Fructele proaspete au un conţinut scăzut de calorii, de doar 48 de calorii la 100 g. Cu toate acestea, sunt o sursă excelentă de fibre alimentare, antioxidanţi, vitamine şi minerale.

Printre cele mai importante substante active pe care le puteti asimila din caise, amintim: antioxidanţii şi substanţele active, vitaminele bogate în betacaroten, vitamina A, vitamina C, vitaminele din complexul B şi vitamina E. minerale, cum ar fi clor, magneziu, sodiu sau fier.

Ca şi în cazul prunelor, caisele sunt foarte bune laxative, antioxidante şi remineralizante. Acestea tratează oboseala intelectuală, scad tensiunea arterială. 

Ideale pentru copii

În ceea ce priveşte beneficiile şi proprietăţile caiselor putem spune că ele sunt ideale pentru copii, deoarece ajută la creşterea oaselor, ţesuturilor şi a sistemul nervos. Sunt laxative şi combat problemele de tranzit intestinal, cum ar fi constipaţia (şi chiar are capacitatea de a reduce inflamaţia intestinelor), precum şi problemele de retenţie a lichidelor deoarece sunt diuretice naturale. 

“Caisele fac parte din categoria fructelor prietenoase cu stomacul bebeluşului şi prezintă un risc scăzut de alergii. De aceea, este unul din primele alimente solide ce pot fi oferite copiilor, la începutul diversificării”, spune apifitoterapeutul.

Vă recomandăm să citiţi şi:

LIVE TEXT | Război în Ucraina. Cea mai faimoasă barjă din Ucraina a fost furată. Rusia suspendă deocamdată campania spre Slaviansk

UDMR, prinsă între avantajele guvernării şi cele ale mariajului din interes cu Budapesta

Călăraşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite