Primul termen în procesul lui Cosmin Dan, tânărul care şi-a incendiat fosta iubită. Procurorii anchetează încă doi complici

Primul termen în procesul lui Cosmin Dan, tânărul care şi-a incendiat fosta iubită. Procurorii anchetează încă doi complici

La Tribunalul Buzău a avut loc primul termen în dosarul în care tânărul acuzat de uciderea Valentinei Nica, fata în vârstă de 22 de ani, din Buzău, incendiată de fostul ei iubit. În acelaşi timp, procurorii din Buzău au deschis un nou dosar penal în cazul Valentinei, care îi vizează pe cei doi prieteni ai lui Cosmin Dan care, în noaptea tragediei, i-au adus acestuia un bidon cu benzină.

Ştiri pe aceeaşi temă


Avocaţii tânărului trimis în judecată pentru uciderea Valentinei Nica, arsă de vie în propriul apartament, au cerut schimbarea încadrării juridice a faptei pentru care inculpatul a fost trimis în judecată. 

Apărătorii solicită instanţei schimbarea din omor deosebit de grav în ucidere din culpă. 

Joi, inculpatul Cosmin Dan a fost scos din penitenciar, pentru a participa la primul termen al procesului. El a ajuns la Tribunalul Buzău, încătuşat, alături de un inculpat dintr-un alt dosar.

La primul termen, cel de joi, apărătorii lui Cosmin Dan au cerut o amânare a judecăţii, invocând, printre altele, analiza unei solicitări de schimbare a încadrării juridice.

După studierea actelor cauzei, judecătorul de caz a decis ca procesul să înceapă cu mărturia inculpatului şi a primilor patru martori din acte. Astfel, ucigaşul Valentinei Nica va fi audiat luna viitoare, pe 24 octombrie.

”Am solicitat o amânare pentru aspecte procedurale, dorim să clarificăm anumite lucruri, legate atât de încadrarea juridică cât şi de fapt. Instanţa este dispusă să accepte toate cererile noastre, dar numai după ce vor fi audiaţi martori şi vor fi efectuate eventuale confruntări”, Gabriel Pârlog, avocat.
Cosmin Dan a fost trimis în judecată pentru omor deosebit de grav şi distrugere. 

Cercetările se fac in rem, respectiv asupra faptei, însă audiaţi sunt prietenii lui Cosmin Dan care i-ar fi adus recipientul cu benzină cu care acesta a stropit-o pe Valentina şi apoi i-a dat foc.

Anchetatorii i-au luat în vizor şi pe cei doi prieteni care i-au adus sticla cu benzină lui Cosmin Dan. Ei sunt vizaţi pentru infracţiunile de complicitate la omor deosebit de grav şi complicitate la distrugere. 

Părţi civile în cauză sunt mama fetei, Milica Dodan, tatăl tinerei, Iulian Nica, care cer despăgubiri morale de 150.000 de euro, şi asociaţia de proprietari de care aparţine blocul de pe Bulevardul Nicolae Bălcescu unde se află apartamentul în care fata şi-a găsit sfârşitul.

Cosmin Dan se află în arest din luna februarie, în baza mandatelor de arestare preventivă, iar din iunie a fost transferat la Penitenciarul Focşani.

Tragedia s-a produs în noaptea de 22 spre 23 februarie. Supărat că Valentina Nica ar fi încercat să-i povestească noii sale iubite despre relaţia lor, Cosmin Dan ar fi cerut ajutorul al doi prieteni, care i-ar fi adus o sticlă cu benzină. 

Unul dintre complici s-ar fi speriat după ce a văzut că tânărul era serios şi chiar îi dădea foc Valentinei. Celălalt, însă, ar fi asistat la toată scena. Fata nu a mai putut fi salvată. Necropsia a arătat că Valentina Nica era vie în momentul în care focul s-a aprins şi a murit în chinuri groaznice.

Procurorii şi-au concentrat ancheta penală doar pe Cosmin, autorul omorului, deşi erau indicii că în apartament ar mai fi fost alţi patru tineri, între care şi Anisia, actuala prietenă a inculpatului.

Unul dintre cei doi amici care i-au adus bidonul cu benzină ar fi fost încuiat în baie, pe durata episodului de îmbrânceli şi certuri între Cosmin şi Valentina. 

Atunci când li s-a solicitat să îi ducă benzina lui Cosmin, ei au crezut că îi este necesară la vreo maşină, nicidecum pentru incendierea Valentinei şi a apartamentului. Când au ajuns la uşă, cei doi prieteni au auzit scandalul din apartament şi s-au speriat. Unul ar fi decis să plece imediat iar celălalt a apucat să intre, dar a fost dus în baie de Cosmin şi încuiat acolo. 

După ce a stropit-o pe fată cu benzină şi i-a dat foc cu bricheta, Cosmin a fugit din apartament împreună cu Anisia, iubita lui, şi un puşti de 14 ani, martor şi el la scandal. Acesta din urmă s-a întors să îi descuie uşa prietenului uitat în baie, chiar înainte ca flăcările să cuprindă întreaga locuinţă.

Conform procurorilor, Valentina a murit în urma intoxicării cu monoxid de carbon şi a arsurilor, nefiind descoperite urme de violenţă. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: