Potcoava şi trifoiul, cele mai comune mărţişoare din ”Epoca de aur” VIDEO

Potcoava şi trifoiul, cele mai comune mărţişoare din ”Epoca de aur” VIDEO

Sursa foto I.B.

Nostalgicii „Epocii de aur” dar şi tinerii curioşi să vadă mărţişoare purtate de mamele sau bunicile lor, pe vremuri, sunt invitaţi la Muzeul Judeţean Buzău să admire zeci de asemenea exponate.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Invitaţia se adresează în special celor trecuţi de 40 de ani, care cu siguranţă îşi aduc aminte de mărţişoarele pe care le ofereau „tovarăşelor” învăţătoare, în primele zile ale lunii martie.
 
Mărţişoarele din anii comunismului reprezentau flori, ca simbol al renaşterii naturii, dar şi elemente populare străvechi, precum potcoava, coşarul sau trifoiul cu patru foi, obiecte care, potrivit etnologilor, erau asociate prosperităţii şi norocului.
 
Felicitările, toate cu o caligrafie impecabilă, adresate de copiii „Epocii de aur” învăţătoarelor, la 1 şi 8 martie, au şi ele un farmec aparte.
 
Pentru ca atmosfera de primăvară să fie şi mai evidentă, expoziţia de mărţişoare din vremea comunismului este completată şi cu lucrări de artă din colecţia muzeului, în special cu flori. 
 
 
Lucrările sunt semnate de artişti plastici celebri, precum Petre Iorgulescu – Yor sau Dumitru Gheaţă.
 
Expoziţia de mărţişoare din „Epoca de aur”, care face parte din evenimentul ”Zilele femeii la Muzeul Judeţean Buzău”,  va rămâne deschisă pe tot parcursul lunii martie. Vizitarea expoziţiei va fi permisă numai cu respectarea tuturor normelor sanitare în vigoare. 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările