Pâinea coaptă în cuptor pe lemne câştigă teren în faţa franzelei din aluat congelat. Secretul coacerii

Pâinea coaptă în cuptor pe lemne câştigă teren în faţa franzelei din aluat congelat. Secretul coacerii

Brutăriile tradiţionale îşi recâştigă clienţii, furaţi pentru o perioadă de marile magazine care vând pâine caldă din aluat congelat. Pâinea coaptă în mod tradiţional este crocantă, gustoasă şi proaspătă, din aluat frământat în aceeaşi zi, ne asigură patronul unei astfel de brutării din Buzău.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
”Avem de la la lipii şi franzelă normală, până la pâine cu măsline, cu seminţe, de secară. Avem pâine cu maia, pâine cu cartofi, foarte multe sortimente de pâine tradiţională, fără aditivi”, spune Roxana Voicilă, angajat al brutăriei pe vatră cu lemne din Buzău.
 
Toate aceste produse sunt coapte pe vatră, în cuptor cu lemne, fără amelioratori în compoziţie, după reţete tradiţionale. 
 
Cuptoarele, de asemenea tradiţionale, sunt din cărămidă şi vatră de argilă. Produsele ajung calde în mâinile cumpărătorilor.
 
 
Din ce în ce mai mulţi clienţi trec pragul brutăriei pe lemne din centrul Buzăului, semn că oamenii au început să facă diferenţa între produsele de panificaţie din aluat congelat, din marile magazine, şi cele preparate în mod tradiţional.
 
”Pâinea coaptă la cuptor cu lemne se cunoaşte după coajă, culoare, consistenţă. Atunci când o rupi se vede miezul dens, poros. Cuptorul pe lemne dă şi un gust deosebit faţă de celelalte cuptoare, pe gaz sau electrice”, spune Ionuţ, brutar.
 
 
Angajaţii brutăriei pe lemne din centrul Buzăului muncesc la foc continuu, pentru că cererea produselor este foarte mare. Ionuţ prepară aluatul de trei ori pe zi, iar proporţia ingredientelor folosite în malaxor este unul dintre secretele care dau un gust şi consistenţă deosebite produselor sale. 
 
După dospire, aluatul ia forma franzelei, a pâinii rotunde sau la tavă, după care ajunge în cuptorul cu lemne, unicul din Buzău. 
 
”Din ce în ce mai mulţi clienţi aleg pâinea la vatră şi observăm acest lucru de la o zi la alta. Când decid să ne treacă pragul, ştiu că vor pâine caldă, gustoasă, cu coaja crocantă şi mai vor să simtă gustul de pâine autentică”, spune Marius Florea, proprietarul brutăriei.
 
 
Pâinea produsă în brutăria pe lemne din Buzău se vinde în aceleaşi variante de gramaj şi la preţuri asemănătoare cu franzelele din orice alt magazin de panificaţie. 
 
Pentru că are cerere din ce în ce mai mare, patronul brutăriei tradiţionale se va extinde în mai multe cartiere din oraş şi a dat deja anunţ de angajare. O creştere a numărului de clienţi au contabilizat şi celelalte brutării tradiţionale din Buzău.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: