Medici amendaţi pentru că au dat concedii

Reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate i-au amendat cu câte 5000 de lei pe medicii care au prescris concedii medicale. Patru doctori au fost ţinta „poliţiei concediilor medicale” şi sunt buni de plată pentru că nu au respectat pocedura de eliberare a certificatelor.

Ştiri pe aceeaşi temă


CITEŞTE ŞI:

Braşov: Şapte medici, amendaţi de Poliţia concediilor medicale


Inspectorii CJAS au demarat săptâmâna trecută controale pentru a-i depista pe bolnavii închipuiţi, dar şi pe medicii care le-au acordat ilegal concedii medicale. Au fost verificaţi 28 de medici specialişti şi trei medici de familie care au eliberat în total 170 de concedii. De vizite nu au scăpat nici pacienţii, care s-au trezit cu inspectorii la uşă. În toate cele şase cazuri oamenii s-au dovedit a fi de bună credinţă. Beneficiarii de concedii medicale erau într-adevăr bolnavi şi au fost găsiţi acasă aşa cum li s-a cerut.

Amenzi pentru omisiuni

Cu toate astea, au fost date amenzi.Nu au fost sancţionaţi pacienţi ci medici, şi nu pentru că oamenii cărora le-au îngăduit să stea acasă pentru a se vindeca ar fi fost sănătoşi tun ci pentru unele omisiuni.” S-au dat patru sancţiuni. Acestea au fost aplicate pentru retroactivitate, pentru lipsa adeverinţei de la angajator din care să rezulte dacă pacientul a avut concediu medical în ultimele 12 luni, sau pentru lipsa declaraţiei prin care pacientul se obligă să stea acasă într-un anumit interval orar” ne-a declarat medicul Nina Mihai, director adjunct al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate.

Medicii nu vor să se transforme în birocraţi

Formalismul impus de autorităţi este contestat de medici, care simt că sunt transformaţi în nişte birocraţi. „Este o absurditate totală. Dacă omul nu se poate ridica din pat cum să vină să îi prelungesc concediul medical? Poate să vină a doua zi, iar dacă eu consider că este bolnav îi acord concediu. Casa de Sănătate penalizează arbitrar pentru că legea nu le cere să sancţioneze în astfel de situaţii, dar le permite”, ne-a declarat dr. Angela Mazdrag, preşedinte al Patronatului Medicilor de Familie din Buzău. Nemulţumirea medicilor de familie i-ar putea afecta în scurt timp chiar pe pacienţi. Ca să scape de grija controalelor unii medici de familie intenţionaeză să rezilieze prevederea din contractul cu CJAS care le permite să acorde concedii de boală. Puşi în faţa unei astfel de situaţii, oameni pe care îi au înscrişi la cabinete vor fi nevoiţi să se adreseze medicilor specialişti.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările