Lacurile cu zeci de lebede care au „uitat” să migreze, derutate de căldura nefirească VIDEO

Lacurile cu zeci de lebede care au „uitat” să migreze, derutate de căldura nefirească VIDEO

Zeci de lebede au rămas pe lacul de lângă Vadu Paşii - Iulian Bunilă

În toiul iernii, o baltă de lângă Buzău este la fel de populată cu păsări ca în timpul verii. Pe ochiul de apă, au format o colonie câteva zeci de lebede, care vieţuiesc aici de mulţi ani. Frumoasele păsări acvatice ajung deseori pe lacurile din parcurile Buzăului, spre încântarea celor ieşiţi la promenadă.

Bunicii ieşiţi la plimbare cu nepoţii în Parcul Marghiloman din Buzău nu ratează nicio întâlnire cu cele două lebede albe care sălăşluiesc de ceva vreme pe heleşteu. 
 
Oamenii din zonă spun că este a doua iarnă în care obsrvă frumoasele păsări plutind pe lac, printre sloiurile de gheaţă.
 
”De când am născut vin zilnic aproape, lebedele sunt o atracţie a acestui lac. Cum rezistă? Probabil se adăpostesc. O perioadă nu le-am văzut şi or fi fost în altă parte, nu ştiu ce să zic. A fost destul de cald până acum”, declară o mămică aflată cu copilul la plimbare în parcul de la marginea oraşului.
 
Câţiva buzoieni şi-au format un obicei de a merge zilnic cu copiii în Parcul Marghiloman pentru a admira lebedele care s-au refugiat aici. Şi nu vin cu mâna goală.
 
”Sunt frumoase şi am venit să le dau pâine. Se bucură când le dau mâncare”, spune Alexia, o fetiţă de patru ani.
 
 
”Noi stăm aici în cartier şi o perioadă nu le-am luat de mâncare. Acum, am luat o pâine de la case, de aici, ca să le dăm să mănânce. S-au obişnuit cu oamenii. Dacă sunt pe partea cealaltă şi le chemăm ele vin la mâncare”, continuă bunicul Alexiei.
 
Lebedele ar fi trebuit să migreze încă din toamnă spre sudul continentului, însă rămân pe lacurile din zonă şi înfruntă uneori nopţi extrem de geroase. Pentru unii, este un mister cum supravieţuiesc aceste păsări la temperaturi extrem de scăzute.
 
”Cred că se adăpostesc prin stuf. Probabil că s-a îmblânzit clima, pentru că nu cred că rezistau dacă erau iernile ca înainte”, spune un localnic. 
 
 
Specialiştii spun că lebedele din parcurile Buzăului provin din colonia care şi-a fixat habitatul pe balta de la marginea comunei Vadu Paşii. Pe vremuri, lacul din apropierea Buzăului era doar loc de popas pentru păsările migratoare.
 
 
În urmă cu câţiva ani, un stol de lebede s-a oprit din călătoria spre sudul cald al continentului şi nu a mai plecat. Păsările acvatice au găsit hrană şi temperaturi ridicate în apa acumulată la marginea localităţii Vadu Paşii.
 
Lebăda albă este o pasăre acvatică migratoare, una dintre cele mai mari zburătoare. În pragul iernii, migrează din Scandinavia şi Rusia, către ţările Mediteranei şi din Orientul Mijlociu.
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările