Dovleacul în formă de stea, primul soi stabilizat genetic în România: aromă de castravete, dar proprietăţi mai intense

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Primul soi de patison stabilizat genetic în ţara noastră
Primul soi de patison stabilizat genetic în ţara noastră

Grădinarii români vor avea ocazia în curând să cultive un dovlecel în formă de stea, românesc, numit ”patison”, varietate pe care cercetătorii Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură (SCDL) Buzău au luat-o în studiu cu peste 15 ani în urmă. Primul soi stabilizat genetic în ţara noastră are potenţial mare de producţie.

Pentru aspectul său deosebit, acest dovleac patison este cultivat de zeci de ani de grădinarii români, însă mai mult pentru rolul lor decorativ decât pentru calităţile alimentare. 

”Am luat această specie în studiu în anul 2005 iar acum am obţinut primul soi stabilizat genetic. Acest soi are potenţial mare de producţie, poate fi cultivat în spaţii protejate şi în câmp, fructele sunt atipice faţă de dovlecelul cunoscut. Vorbim de o melonidă discoidală, cu formă specifică, o culoare specifică, gust, aromă şi beneficii alimentare şi medicinale deosebite”, explică cercetătorul Costel Vânătoru, şeful Laboratorului de Ameliorare şi Aclimatizare din SCDL Buzău.

Gustul pulpei de patison se apropie de cel al dovlecelului comun, aduce chiar către aroma castraveţilor, însă toate proprietăţile sale sunt mult mai intense. Dovleacul în formă de stea este mult mai cremos decât cel obişnuit. În alte ţări, varietăţile locale de patison sunt apreciate şi utilizate pentru consum în diferite preparate culinare.

”Cavitatea în care se află seminţele este mult mai mică. Practic, avem o parte utilă pentru alimentaţie mult mai mare, deci, fructul e foarte greu, este plin, spre deosebire de dovlecelul comun. De la el se utilizează şi seminţele, care sunt bogate în ulei, unul folosit în medicină şi alimentaţie, cunoscut ca vermifug şi bogat în vitamine, nutrienţi şi săruri minerale”, spune Costel Vânătoru.

buzau

Dovlecelul patison poate fi preparat ca şi ceilalţi dovlecei. Pot fi umpluţi cu carne, orez, ciuperci sau alte legume, înabuşiţi la cuptor, gratinati sau copţi pe grătar. Pot fi puşi la murat în saramură sau în oţet, pulpa lui menţinându-se crocantă. Dovleacul patison poate fi cultivat în sistem ecologic, astfel sporind beneficiile în ceea ce priveşte menţinerea stării de sănătate.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite