Cum a ajuns Babicul de Buzău cel mai apreciat salam din lume. „Combinaţia perfectă între gust, arome şi consistenţă“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Babicul se produce în zona Buzăului
Babicul se produce în zona Buzăului

Picantul Babic de Buzău este cel mai apreciat salam din lume, conform unui site croat cu specific culinar. Dacă nu l-aţi gustat încă, nu pierdeţi această şansă. Îl puteţi procura din carmangeriile situate de-a lungul rutei către ţinutul Vulcanilor Noroioşi.

Tasteatlas.com, un agregator de articole despre mâncare şi turism culinar, gândit ca o hartă a gastronomiei mondiale, a lansat recent ”Top 10 cele mai apreciate salamuri şi cârnaţi din lume”. 

Înaintea unor mezeluri din Croaţia, Germania, Turcia sau Spania apare Babicul de Buzău. Poziţia din clasament nu-i surprinde deloc pe buzoieni. Salamul picant este foarte căutat de turiştii care ajung în zona Vulcanilor Noroioşi.

”Se opresc de obicei când merg spre Vulcanii Noroioşi, mulţi vor babic, ghiudem, cârnaţii de Pleşcoi. Babicul este foarte căutat, pentru că i s-a dus vestea că este foarte gustos”, ne spune Mirela Băncilă, comerciant din Berca.

Babicul produs în Buzău este prezentat de site-ul cu specific culinar ca fiind un salam tradiţional românesc, crud, uscat. Conţine de obicei un amestec de carne de porc şi de vită, condimentat cu sare, boia de ardei dulce şi iute. 

Amestecul de carne este introdus în maţe subţiri de vită, care sunt apoi presate, afumate şi uscate în lunile reci de iarnă. Savoarea şi iuţimea babicului pot diferi de la un producător la altul, în funcţie de reţetele alese de fiecare.

”Ca şi compoziţie, este carne de porc şi vită şi are o perioadă de procesare foarte mare. Ca termen de valabilitate ajunge la 60 de zile. Gustul, intensitatea aromelor, consistenţa, toate variază în funcţie de proporţiile de carne şi condimente utilizate. Este un produs natural sută la sută”, ne explică Mihaela Marchidan, angajata unei carmangerii din Pleşcoi.

buzau

Andrei Marica este unul dintre producătorii de babic din zona Berca. Foloseşte o reţetă preluată de la bunicul lui, Nea` Ticu, renumit producător de cârnaţi de Pleşcoi, pastramă şi babic. 

”Produsul scade undeva la 40 la sută după procesul de zvântare, are un gust un pic dulceag şi apoi iute datorită pastei de ardei. Este combinaţia perfectă între gust, arome şi consistenţă. Sunt mici secrete despre care se ştie doar în zona Buzăului”, declară Andrei Marica, producător de mezeluri tradiţionale.

buzau

Împreună cu celebrii cârnaţi de Pleşcoi, babicul este nelipsit din meniurile pensiunilor din judeţul Buzău. Se consumă ca aperitiv, dar şi în diverse preparate româneşti, cum ar fi omlete, pilafuri sau tocăniţe.

”Babicul este cât trebuie de picant şi poate fi servit ca aperitiv, înainte de masă. De exemplu, bărbaţii mănâncă babic şi beau ţuică, afinată. Cine mănâncă o dată, va fi cucerit de gustul babicului de Buzău”, spune Nicoleta Marin, proprietara pensiunii Cob Village, din Berca.

buzau

Acest tip de salam iute provine de la populaţii venite odinioară de la sud de Dunăre şi stabilite lângă Buzău. Pe lângă carmangeriile autorizate să producă babicul, în Buzău sunt câteva zeci de gospodari care îl prepară după reţete moştenite de la bătrânii familiei.

”La fum îl ţin o zi, o zi şi jumătate, apoi îl scot de la fum şi îl dau la aer. Azi îl scot, mâine îl ţin la aer în pod, unde îl ţin până la cinci săptămâni”, spune Ion Cristea, gospodar din comuna Smeeni.

În clasamentul publicat de tasteatlas.com, pe locul şapte a fost plasat Salamul de Sibiu. Prezentat ca fiind preparat după o reţetă veche de peste 100 de ani, salamul de Sibiu este un cârnat de porc crud şi apoi afumat, produs în provincia românească Sibiu. 

Mai apar produse din Croaţia, Germania, Portugalia, Turcia, Bulgaria şi Spania. Pe locul doi este Kulen, un produs tradiţional croat, iar pe locul trei, Fuet, un cârnat uscat din regiunea catalană a Spaniei.

Vă mai recomandăm şi:

VIDEO Turiştii români redescoperă Vulcanii Noroioşi după lunga perioadă de restricţii impuse de pandemie

FOTO Start în modernizarea unui drum turistic din judeţul Buzău, neasfaltat de peste patru decenii

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite