Indicatoarele secuieşti au fost anulate în instanţă

Decizia Consiliului Local Miercurea Ciuc pentru amplasarea de indicatoare cu numele oraşului scris în vechiul alfabet secuiesc a fost anulată de magistraţii Tribunalului Harghita.

Ştiri pe aceeaşi temă

Hotărârea Consiliului Local a fost adoptată în iunie 2009, dar după o lună Prefectura Harghita a atacat decizia în contencios administrativ, motivând că este ilegală. Drept urmare, reprezentanţii Prefecturii au solicitat Tribunalului Harghita să o anuleze.

Se încălca legea

Juriştii Instituţiei Prefectului au precizat că legea prevede asigurarea inscripţionării şi în limba maternă în localităţile unde minoritatea depăşeşte 20% din totalul populaţiei, iar în Miercurea Ciuc, doar 150 de personae s-au declarat, la ultimul recensământ, cetăţeni români de naţionalitate secuiască.

Reprezentanţii legali ai Consiliului Local Miercurea Ciuc şi-au susţinut cauza, spunând că există localităţi cu inscripţii în limbile unor minorităţi naţionale a căror pondere nu depăşeşte 20%, precum Braşov, Sibiu, Sighişoara şi Reghin, unde inscripţionarea se face şi în germană, deşi procentul populaţiei vorbitoare de germană este mult sub 20.

Judecătorii au audiat ambele părţi şi au decis să anuleze hotărârea Consiliului Local. „Instanţa constată că hotărârea CL Miercurea Ciuc a fost adoptată fără a se dovedi existenţa unei ponderi de cetăţeni aparţinând grupului etnic secuiesc de peste 20 la sută din numărul locuitorilor oraşului", se arată în sentinţa Tribunalului Harghita.

Judecătorii au mai precizat că inscripţionarea în scrierea veche secuiască ar constitui „şi o discriminare faţă de cetăţenii români şi de alte naţionalităţi (...), nu depăşesc 20 la sută".Sentinţa Tribunalului poate fi atacată cu recurs în 15 zile.


Pentru ultimele noutăţi din Braşov, click pe poza de mai jos:Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările