„BatPro – Calculator pentru nevăzători”, pus în practică la Braşov

„BatPro – Calculator pentru nevăzători”, pus în practică la Braşov

13 calculatoare dotate cu un soft special au fost donate nevăzătorilor braşoveni FOTO Andei Paul

Viceprimarii Adina Durbacă şi Ciprian Bucur au primit astăzi vizita preşedintelui internaţional al Lions International Clubs, Dr. Jitsuhiro Yamada, împreună cu David Istvan, guvernatorul Districtului 124 România.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cu această ocazie, Lions International Club Braşov a donat Asociaţiei Nevăzătorilor Braşov 13 calculatoare adaptate nevoilor nevăzatorilor, care, prin intermediul unui soft special, permit utilizarea calculatorului doar cu ajutorul celor patru taste direcţionale, inclusiv pentru navigarea pe internet.

„Ne bucurăm de implicarea unei oganizaţii internaţională de importanţa Lions Club în viaţa comunităţii braşovene. Orice astfel de sprijin nu poate fi decât binevenit pentru noi şi ne dorim să avem cât mai mulţi partreneri de acest fel”, a declarat viceprimarul Ciprian Bucur.

„Este un proiect important pentru nevăzătorii braşoveni, iar Direcţia de Servicii Sociale a primăriei are de mai mult timp o colaborare bună cu Asociaţia Nevăzătorilor din Braşov. Avem astăzi alături o asociaţie internaţională foarte puternică şi şansa de a beneficia de o facilitate care va imbunătăţi cu siguranţă nivelul vieţii unei categorii importante de beneficiari de servicii sociale, care sunt persoanele cu deficienţe de vedere”, a declarat viceprimarul Adina Durbacă.

„Această donaţie este foarte utilă pentru cei care nu au experienţa lucrului cu un computer, pentru că pe lângă calculatorul şi programul în sine, vom beneficia şi de un curs de utilizare. Astfel, şi nevăzătorii braşoveni vor putea folosi un computer personal şi naviga pe internet, lărgindu-şi orizontul şi posibilităţile de informare şi de petrecere a timpului liber”, a declarat Virgil Gheorghe Lazăr, preşedintele Asociaţiei Nevăzătorilor din România – filiala Braşov.

”Am fost surprins de întâlnirea cu autorităţile braşovene şi este prima dată când eu personal sau un preşedinte internaţional al Lions vizitează Braşovul, Sunt foarte fericit că mă aflu aici. Nu ştiam nimic despre Braşov, dar astăzi am aflat că, prin centrul cultural Musashino, comunitatea dumneavoastră este deja familiarizată cu modul de viaţă şi cultura japoneză. Sunt foarte încântat de acest început de colaborare dintre clubul nostru din Braşov şi autoritatea locală şi sper ca astfel de colaborări să continue”, a declarat dl Dr. Jitsuhiro Yamada.

Acţiunea face parte din Proiectul naţional „BatPro – Calculator pentru nevăzători”, iniţiat de LIONS Club Arad şi finanţat de Fundaţia Orange. Proiectul îşi propune familiarizarea persoanelor cu deficienţe de vedere cu utilizarea calculatorului prin intermediul unei aplicaţii special dezvoltate. La nivel naţional proiectul va avea peste 500 de beneficiari în primii cinci ani de derulare. Aplicaţia creată în cadrul proiectului permite utilizatorului ca folosind doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta), să parcurgă un meniu din care va putea alege diverse opţiuni ce îi vor da acces la: o colecţie de mii de cărţi audio, ştiri de pe website-urile mai multor ziare, informaţii disponibile pe Internet, posturi de radio online etc. Apoi prin intermediul unei funcţionalităţi a aplicaţiei, persoanele cu deficienţe de vedere vor putea învăţa tastele şi utilizarea tastaturii.
Proiectul „BatPro – Calculator pentru nevăzători” este finanţat de Fundaţia Orange cu suma de 211.650 lei, în cadrul fondului de finanţare „Lumea prin culoare şi sunet”, ediţia 2015.

Aplicaţia este destinată cu precădere persoanelor cu deficienţe de vedere care nu sunt familiarizate cu folosirea calculatorului. Aceasta îi permite utilizatorului să parcurgă întregul meniu cu ajutorul a doar patru taste (sus, jos, stânga şi dreapta) şi să aibă acces la o colecţie de 40.000 de cărţi audio, la ştiri de pe website-urile mai multor ziare (locale şi naţionale), informaţii disponibile pe internet, posturi de radio online, informaţii privind vremea, informaţii despre cursul valutar. Aplicaţia conţine de asemenea jocuri şi un program interactiv dezvoltat special pentru nevăzători, cu ajutorul căruia aceştia vor putea învăţa cum pot utiliza întreaga tastatură.

Asociaţia internaţională Lions are 22 de membri la Braşov, dar are 63 de cluburi, cu 1260 de membri, la nivel naţional. La nivel internaţional, asociaţia se mândreşte a fi cea mai mare din lume în privinţa serviciilor umanitare, în special adresate nevăzătorilor, şi are o vechime de 100 de ani. Asociaţia a participat la formarea ONU, iar preşedintele ei este întotdeauna primul adjunct al secretarului general al ONU.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările