Ţigările Carpaţi au ajuns obiecte de colecţie. Un pachet se vinde şi cu 100 de lei

Ţigările Carpaţi au ajuns obiecte de colecţie. Un
pachet se vinde şi cu 100 de lei

Un pachet de ţigări Carpaţi costă şi 100 de lei. FOTOokazii.roI

Cea mai cunoscută marcă de ţigarete româneşti este acum una de colecţie. Fabrica s-a închis de ani buni, dar e internet se vând încî pachete pentru nostalgici.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe site-urile de profil sunt zeci de anunţuri de vânzare de ţigarete Carpaţi. Un pachet cu tot cu ţigări în el costă între 70 şi 100 de lei. Se mai vând şi pachete goale care au fost expuse în vitrină, tot pentru colecţionari. Acestea costă între 10 şi 30 de lei. Fabrica de ţigarete Carpaţi de la Sfântu Gheorhe a fost marca nr 1 a României în perioada comunistă. S-a închis însă în 2011, când au fost disponibilizaţi ultimii angajaţii.

Fabrica de Ţigarete de la Sfântu Gheorge s-a deschis în 1910. La început, activitatea era profilată pe confecţionarea ţigărilor de foi, sortimente ce s-au diversificat în permanenţă. Profilul arhitectural specific şi structura de rezistenţă a clădirilor din complexul fabricii au făcut ca acestea să fie înscrise în rândul monumentelor istorice ca „Monument al Tehnicii". În 1920, fabrica a fost inclusă în Regia Monopolurilor Statului, urmând o nouă etapă de modernizare. În anul 1931 au fost introduse în fabricaţie şi sortimentele tradiţionale de ţigarete fără filtru: Carpaţi, Mărăşeşti şi Naţionale. 

Între anii 1932 şi 1939 aici s-a derulat un proiect de modernizare în scopul adaptării fabricii la producerea în exclusivitate a ţigaretelor şi a tutunului în pachete. În anul 1932 s-a renunţat la fabricarea ţigărilor de foi, producându-se ţigarete şi tutun de pipă, într-o gamă largă de sortimente din care nu lipseau tutunurile cu aromă orientală Ghiubek şi Stambul. 

După cel de-al Doilea Război Mondial, în anul 1945 fabrica îşi reia activitatea, iar ţigările Carpaţi şi Snagov de Sfântu Gheorghe au fost considerate, zeci de ani la rând, cele mai bune dintre aceste mărci produse în fabricile de ţigarete din ţară. Odată cu apariţia tot mai multor mărci străine de ţigarete pe piaţa românească, Fabrica de la Sfântu Gheorghe a început să producă şi ţigări precum celebrele Vis, devenite reprezentative pentru aceasta în urmă cu câţiva ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările