Trei adolescenţi brăileni au obţinut un rezultat meritoriu la Vulcanii Noroioşi, în finala de rovere organizată de Agenţia Spaţială Română

Trei adolescenţi brăileni au obţinut un rezultat meritoriu la Vulcanii 
Noroioşi, în finala de rovere organizată de Agenţia Spaţială Română

Cei trei tineri brăileni au ocupat locul V   FOTO Facebook

Doi elevi de clasa a XI-a şi unul de a X-a din Colegiul Naţional „Nicolae Bălcescu” Brăila au participat cu un mic robot conceput şi realizat de ei la finala Rovere EXO-RO, organizată de Agenţia Spaţială Română. Competiţia s-a desfăşurat duminică, 13 septembrie, în cadrul natural „selenar” al Vulcanilor Noroioşi din judeţul Buzău.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cei trei adolescenţi brăileni, Adrian Dinu, Irina Terente şi Răzvan Neacşu, s-au situat pe locul V, din nouă echipe participante. Pe prima treaptă a podiumului a urcat o echipă din Constanţa.

Spre deosebire de alţi „contracandidaţi”, roverul construit de brăileni şi botezat „Atlantis” a fost suficient de performant încât să termine traseul stabilit de organizatori. El a avut de trecut peste mai multe obstacole, în timp ce fotografia şi filma tot traseul. În proba la alegere, micul robot a colectat câteva mostre de pământ şi le-a cântărit, transmiţând datele către utilizatori, adică ceva în genul a ceea ce au făcut „fraţii” lui mai mari şi mult mai performanţi trimişi de NASA în misiuni spaţiale.

Cei trei elevi ai Colegiului Naţional "Nicolae Bălcescu" au aflat despre competiţia organizată de Agenţia Spaţială Română de la muzeograful Ovidiu Tercu, coordonatorul Observatorului astronomic din cadrul Complexului Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" din Galaţi. Pasionaţi de ştiinţele exacte, ei au proiectat un rover, apoi au strâns bani de la diverşi sponsori pentru a pune în practică schema desenată pe hârtie.

Roverul construit de brăilenii de la "Bălcescu"   FOTO Facebook

Bugetul maxim stabilit de organizator a fost de 3.000 de lei, bani pe care adolescenţii brăileni i-au obţinut din sponsorizări. Printre cei care i-au sprijinit se numără Clubul Rotary, Interact Brăila, Asociaţia "Brăila Capitală Europeană a Culturii 2021" şi Primăria Brăila. "Piesele cumpărate ne-au costat în jur de 2.500 de lei, iar diferenţa am păstrat-o pentru situaţia în care una din componente se defecta", precizează Irina Terente.

Potrivit cotidianului „Obiectiv – Vocea Brăilei”, Irina este elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţional "Nicolae Bălcescu" şi are rezultate remarcabile în catalog. La Olimpiada Naţională de Matematică a obţinut medalie de bronz. De asemenea, pe lângă pasiunea pentru matematică, Irina are mai multe calităţi, printre care se numără o coordonare bună a sarcinilor în interiorul echipei. În timpul liber, adolescenta cântă la pian şi face sport. A ales să participe la Competiţia Naţională de Rovere EXO-RO pentru a-şi dezvolta cunoştinţele în domeniul STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics), dorind ca pe viitor să urmeze o carieră în inginerie.

Răzvan Neacşu este colegul de bancă al Irinei. S-a făcut remarcat la Olimpiada Naţională de Fizică, unde a obţinut o medalie de aur şi una de argint, dar şi la Olimpiada Naţională de Matematică, fiind premiat cu două medalii de bronz. Pe lângă pasiunea sa faţă de cele două ştiinţe, el îşi manifestă performanţele şi la concursuri interjudeţene şi naţionale de informatică, precum "ProSoft@NT", unde a obţinut premiul III, cât şi la concursul "InfoEducaţie", la care este calificat anul acesta. Dorinţa de a acumula cât mai multe cunoştinţe şi experienţă l-a determinat să participe la acest concurs de Rovere.

Adrian Dinu este cel mai mic din echipă, trecând în clasa a X-a, tot la "Bălcescu". La Olimpiada Naţională de Fizică a obţinut medalie de bronz şi două de argint, iar la Olimpiada Naţională de Astronomie şi Astrofizică a obţinut o medalie de bronz. Este pasionat de ştiinţă, de observarea cerului nocturn şi fotografie, dorind ca pe viitor să lucreze în domeniul cercetării ştiinţifice. A ales să participe la acest proiect pentru a-şi dezvolta cunoştinţele şi pentru a-şi pune în practică ideile. Adrian şi-a descoperit pasiunea încă de la primele ore de fizică, din clasa a şasea. La clasă se pregăteşte cu prof. Aurelia Stroe, care este şi coordonatoarea proiectului.

Citiţi şi

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările