PORTRET: Fănel – Ştefan Nechifor pictează biserici din ţară şi străinătate

PORTRET: Fănel – Ştefan Nechifor pictează biserici din ţară şi străinătate

Fănel – Ştefan Nechifor

Experienţa sa ca pictor bisericesc atestat de Patriarhia Română este împresionantă, de numele său fiind legate peste 30 de lucrări de mare anvergură pe şantierele ţării.

Ştiri pe aceeaşi temă

Fănel Nechifor este un nume cunoscut în lumea pictorilor de biserici de la noi din ţară, cu o bogată experienţă dobândită pe parcursul celor peste 20 de ani de activitate pe diferitele şantiere de pictură.

Frescele sale, dar şi picturile în tempera şi ulei au înobilat peste 30 de biserici şi mănăstiri din Vrancea şi din ţară.

Spune că nu s-a văzut niciodată cât a fost copil în postura de pictor, deşi natura l-a înzestrat cu talent încă de mic.

„De la 3 ani pictez. Prima dată am avut un set de creioane colorate şi ţineam atât de mult la ele încât îmi doream să nu se consume niciodată. Desenam orice, oameni, peisaje, case, natură moartă, vaporaşe, până într-o zi, când am mers într-o comună alăturată şi am văzut acolo o echipă de pictori care restaurau o biserică. M-am urcat şi eu pe schelă şi atunci am simţit chemarea către această artă", povesteşte Fănel Nechifor.

Documentarea este baza

Deşi a urmat cursurile unui liceu industrial, lucrând după absolvire ca designer industrial la o societate de morărit şi panificaţie, Fănel Nechifor şi-a urmat vocaţia şi în 1990 a absolvit Şcoala Populară de Artă din Focşani, secţia de pictură, la clasa profesorului Liviu Nedelcu.

În tot acest interval a lucrat ca ucenic pe mai multe şantiere bisericeşti, pictând în diferite tehnici.

„Pictura bisericească este ceva deosebit, care necesită cunoştinţe speciale. Mă documentez foarte mult, aproape zilnic, citesc cărţi de specialitate. Acolo, sus pe schele, trăiesc momente pe care nu le poţi descrie, pentru că pun mult suflet în ceea ce fac şi asta se vede pe pereţi. Atunci când sunt pe şantier lucrez din zori şi până-n noapte", ne explică Fănel Nechifor.

A pictat de unul singur biserica „Sf. Pantelimon" a Spitalului de Urgenţă cu acelaşi nume din Focşani, paraclisul Mănăstirii Tarniţa, Mănăstirea „Trei Brazi" de la Panciu, Schitul Soveja, Mănăstirea Dălhăuţi şi foarte multe alte lăcaşuri de cult din judeţ şi din ţară.

În prezent pictează fresca parohiei Ovidiu din Constanţa. Tot ca pictor, a organizat mai multe expoziţii colective de icoane pictate, la Galeriile de Artă din Focşani şi la Casa de Cultură „Leopoldina Bălănuţă".

„Am avut comenzi şi foarte multe dintre lucrările mele se află în Spania, Italia sau Austria. Nu este o meserie bănoasă, dar mie îmi place ce fac şi deocamdată nu mă văd în altă ipostază, decât aceea de pictor bisericesc", spune Fănel Nechifor. Din anul 2001, a fost atestat de Patriarhia Română ca pictor bisericesc.

Întrebări şi răspunsuri:

Ai o tehnică preferată, care te avanatajează?

Sunt mai multe tipuri de tehnici: fresca, pictura în ulei sau tempera. Prefer fresca, pentru că este nu numai o lucrare valoroasă, ci şi pentru că e dificil de realizat şi mă întrebuinţează, mă obligă să fiu ordonat.

Eşti mai tot timpul plecat de acasă pe şantiere. Familia ce spune?

Familia mă înţelege. De altfel, toţi din familie suntem artişti. Băiatul este elev la Liceul de Artă şi se pregăteşte pentru o carieră de designer auto, fata pictează la fel de bine, iar soţia mea face manichiură şi pedichiură cu modele speciale, adică tot un soi de artă.

Ce-i place

Fiind plecat foarte mult de acasă, cu lucrări, se înţelege că atunci când am prilejul îmi place să stau mult cu familia. În tinereţe am jucat fotbal şi mi-a rămas acest microb. Îmi place foarte mult să fac plimbări în natură, pentru că am crescut la ţară şi toată ziua eram pe dealuri.

Ce nu-i place

Nu-mi plac oamenii care mint, care nu sunt parolişti, care una zic şi alta fac. Nu-mi place că oamenii din ziua de astăzi s-au înrăit şi nu mai ştiu ce înseamnă toleranţa. Mă întristează lipsa de educaţie a semenilor.

Profil

Născut. 2 ianuarie 1966, comuna Gura Caliţei, judeţul Vrancea
Studii. Şcoala Populară de Artă Focşani
Ocupaţia. Pictor bisericesc
Familia. Căsătorit, doi copii


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările