Oraşul din România în care apa potabilă curge prin conducte făcute din material cancerigen. „Acesta este genocid“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În municipiul Botoşani o parte a reţelei de conducte prin care trece apa potabilă pentru populaţiei, este compusă din ţevi de azbociment. Acest materiale este interzis în toată Uniunea Europeană din cauza compuşilor cancerigeni pe care-i conţine. De altfel toate aceste ţevi din azbociment au ieşit din uz încă de acum două decenii.

În municipiul Botoşani apa potabilă ajunge la populaţie prin 150 de kilometri de conducte. Un sfert dintre acestea sunt făcute din azbociment şi au o vechime de peste 60 de ani. Azbocimentul este un material interzis în Uniunea Europeană, din cauza substanţelor puternic cancerigene pe care le conţine. Cu toate acestea cartiere întregi cu alimentate cu apă prin aceste conducte cu potenţial cancerigen ridicat.

Peste 44 de kilometri de conducte din material cancerigen

Reţeaua publică de apă şi canal din municipiul Botoşani a fost definitivată în anii 70. O bună parte din acea reţea veche de 60 de ani continuă să fie folosită şi astăzi. Mulţi botoşăneni ştiu că apa potabilă ajunge la robinete şi prin conducte din azbociment, un material la modă atât în perioada comunistă, cât şi în anii 90. Era ieftin şi uşor de folosit. Puţini ştiu însă ce riscuri presupune folosirea azbocimentului. Acesta este un material puternic cancerigen, mai ales atunci când este rupt şi prelucrat. De altfel este inclus în clasa 1 a materialelor cancerigene, iar prelucrarea acestuia a fost oprită încă din anii 80, în ţările dezvoltate. În anul 2005 Uniunea Europeană a interzis fabricarea şi prelucrarea produselor din azbest. În anul imediat următor România interzice la rândul său azbocimentul. 

Problema conductelor de azbociment a mai fost abordată la Botoşani, dar timid şi fără să se cunoască, public, cu mare exactitate, întinderea reţelei cu conducte de azbociment în oraş. La sfârşitul anului trecut, Stelian Pleşca, un consilier judeţean, a făcut însă o solicitare Consiliului Judeţean, acţionarul principal la Nova Apaserv, societatea de apă şi canal a judeţului, prin care a cerut date concrete privind categoriile de conducte şi întinderea lor. În răspunsul oficial, primit de consilier, se arată clar că conductele de azbociment se întind pe o suprafaţă destul de mare, alimentând cartiere întregi. Astfel, conform raportului, din aproximativ 300 de kilometri de conducte, 44 de kilometri sunt ţevi de azbociment. 

„Singura condiţie impusă  de la Uniunea Europeană era să nu mai avem conducte de azbociment în municipiul Botoşani. Acum ni s-a transmis că avem 44 de km în municipiul Botoşani. Aceşti 44 de km sunt în municipiul Botoşani, noi practic ne adresăm unui număr foarte mare de oameni”, a precizat consilierul judeţean Stelian Pleşca. Acelaşi consilier a atras atenţia în cadrul unei şedinţe de Consiliu Judeţean asupra pericolului pe care l-ar reprezenta aceste conducte pentru populaţie. Totodată acesta a reproşat faptul că nu s-a făcut nimic pentru schimbarea acestor conducte.

„Acesta este genocid ce se întâmplă aici. De atâţia ani de zile nu s-a schimbat un metru de conductă. Iar azbocimentul este interzis pentru că este cancerigen. Noi îmbolnăvim cu bună ştiinţă populaţia. Atât timp cât e interzis să pui azbociment pe un coteţ de găini, noi distribuim apă”, a precizat Stelian Pleşca. Prin conductele de azbociment sunt alimente cartiere întregi precum Primăverii, Octav Onicescu, Parcul Tineretului, dar şi multe alte străzi. Totodată conducte de azbociment se află şi în alte localităţi din judeţul Botoşani. 

Conducte ieşite din uz 

Conducerea societăţii Nova Apaserv a precizat că aceste conducte sunt într-adevăr foarte vechi, ba chiar ieşite din uz. ”Sunt conducte foarte vechi, de azbociment, de oţel. Au 50 sau 60 de ani vechime. Durata lor de viaţă este de 40 de ani”, spune Albert Tănasă, director general la Nova Apaserv. Mai mult decât atât, şefii de la Nova Apaserv au recunoscut în repetate rânduri că din cauza vechimii ţevilor se produc atâtea avarii. Pe scurt, azbocimentul se fărâmiţează, se rupe şi ajunge în condiţia sa cea mai periculoasă pentru sănătatea publică. 

Cât despre înlocuirea acestor conducte vechi şi dintr-un material considerat foarte cancerigen, deocamdată sunt doar planuri. Nu se ştie când vor fi înlocuite. De vină ar fi tot cei de la Uniunea Europeană, care dau mai mult bani pe extinderea reţelelor decât pe reabilitarea lor. ”Până acum cel puţin asta a fost politica Uniunii Europene, s-a pus accentual pe extinderea reţelei de apă şi pe reabilitarea ei”, adaugă Albert Tănasă. 

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, peste 100.000 de oameni mor anual pe glob din cauza bolilor provocate de intoxicaţia cu azbest. În legătură cu azbestul discuţiile sunt împărţite. Unii specialişti spun că provoacă cancer numai dacă este inspirat în plămâni, alţii spun că oricum ingerarea de azbest este dăunătoare, constatându-se în zonele cu multe azbest o incidenţă mai mare a cazurilor de cancer.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele ştiri:

Scandal uriaş pe seama brăţărilor elastice multicolore, făcute din materiale cancerigene

Ce jucării sexuale îţi pot pune sănătatea în pericol

Botoşani



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite