Scandal uriaş pe seama brăţărilor elastice multicolore, făcute din materiale cancerigene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Brăţările colorate Rainbow Loom, care au ajuns şi pe mâinile românilor, sunt un pericol pentru sănătate, potrivit unor teste făcute de autorităţile din Milano, care au confiscat 20 de milioane de brăţări contrafăcute din China.

Firele elastice multicolore, din care copiii şi adolescenţii împletesc brăţări, pot fi periculoase pentru sănătate, în condiţiile în care acestea sunt făcute din materiale toxice, cancerigene. 

Zilele trecute, autorităţile italiene au confiscat 20 de milioane de brăţări contrafăcute de tipul Rainbow Loom, aduse din China. În urma unor teste făcute într-unlaborator din Milano, specialiştii au arătat că brăţările false conţin doze foarte mari de ftalaţi, adică 45,5% faţă de limita legală de numai 0,1%. 

Şi oficialii români susţin că astfel de produse comercializate ilegal pot declanşa dermatită sau alergii în cazul copiilor. Autorităţile italiene susţin că produsele oprite de la comercializare nu aveau marca „CE” şi nici nu respectau standardele de siguranţă prevăzute în spaţiul comunitar.

Poliţia milaneză a sesizat şi Agenţia italiană a vămilor, pentru a cerceta modul în care au fost importate brăţările, precum şi Agenţia fiscală. Investigaţia a fost lansată după mai multe sesizări şi după monitorizarea produselor vândute în Italia. 

Elasticele colorate, vândute şi în România Subiectul e de interes şi pentru români, asta pentru că elasticele colorate, care sunt în vogă în întreaga lume, se vând peste tot în România: în chioşcuri, pe internet, dar şi la colţ de stradă. 

Cu toate acestea, importatorii de produse originale atrag atenţia că multe sunt falsuri. Spre exemplu, ei arată că produsul original, realizat de compania americană Rainbow Loom, are preţul de vânzare de aproximativ 4 euro, în timp ce varianta contrafăcută costă doar 80 de eurocenţi.

„Brăţările contrafăcute nu se găsesc în marile lanţuri de magazine de la noi, însă firele de elastic pot fi găsite în chioşcuri sau pe la diverşi comercianţi neautorizaţi“, a declarat Sorin Mierlea, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor şi Promovarea Programelor şi Strategiilor din România (ANPCPPS).

„Important este să nu cumpărăm aceste produse de pe stradă, pentru că, dată fiind concentraţia de substanţe toxice, pot crea tot soiul de probleme de sănătate, mai ales în cazul copiilor. Spre exemplu, copiii pot face dermatită şi alergii, atunci când firele intră în contact cu pielea”, a completat specialistul.

„Bonul fiscal trebuie să devină literă de lege“

Potrivit lui Mierlea, solicitarea bonului fiscal ar trebui să devină o practică obişnuită pentru românul de rând. Astfel, spune specialistul, el poate avea garanţia că produsul achiziţionat a fost verificat de autorităţile europene, adică certificat din punct de vedere al calităţii.

„Dacă aceste elastice toxice s-ar găsi la noi în magazine ar fi o mare dovadă de inconştienţă. Ideea este că cetăţeanul nu are cum să facă diferenţa între o brăţară falsă şi una conformă cu normele europene,

asta este strict treaba autorităţilor”, a conchis Mierlea.

Societate

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite