Drumul care distruge maşini. Cum blochează birocraţia refacerea şoselei pline de gropi

Drumul care distruge maşini. Cum blochează birocraţia refacerea şoselei pline de gropi

O portiune din drumul strategic FOTO Cosmin Zamfirache

În judeţul Botoşani se află probabil cel mai prost drum judeţean din România. Este vorba despre o şosea de 106 kilometri pe care autorităţile se chinuie, cu banii în conturi, să o reabiliteze de aproape patru ani. Drumul este efectiv impracticabil, iar zona tranzitată este condamnată la izolare.

Ştiri pe aceeaşi temă

Judeţul Botoşani este străbătut, în partea sa sudică, de la limita cu judeţul Iaşi, de o şosea de 106 kilometri, numită cu mare pompă de către autorităţi „drumul strategic al judeţului”. În realitate, este vorba despre DJ 282, o şosea plină de gropi, care a declanşat mari proteste în rândul sătenilor din comunele tranzitate de acest drum. Reprezentanţii autorităţilor locale se plâng că le fug toţi investitorii din cauza drumurilor, iar ambulanţele au ajuns să meargă cu 30-40 de kilometri de la oră ca sp nu rămână fără roţi. Oamenii din zonă se simt abandonaţi şi umiliţi de autorităţile care se chinuie de aproape zece ani să reabiliteze „drumul strategic”. 
 

„De trei ori era să rămân fără roată”

 
Mii de oameni se plâng că acest drum plin de gropi îi aduce la sapă de lemn. „Dacă faci naveta, trebuie să pleci cu două ore înainte la serviciu, că altfel nu ajungi. Aici mergi cred că mai repede cu o căruţă decât cu o maşină. Maşina ţi-o faci bucăţi. De trei ori era să rămân fără roată”, spune un sătean din Suliţa. În anumite zone, gropile sunt atât de adânci şi de numeroase încât drumul devine impracticabil.
 

„Facem naveta pe rând, să nu distrugem maşinile”

 
Autorităţile locale spun că toţi investitorii fug din cauza drumului. „Oricine se îndreaptă spre un asemenea drum, a doua oară nu mai vine, indiferent ce oportunităţi îi oferim”, spune Petru Toma, primarul din Todireni. 
 
O uriaşă problemă este timpul de răspuns al ambulanţelor, care merg cu 30-40 de kilometri la oră pe asemenea drumuri. Profesorii de la Liceul Todireni, navetiştii, de multe ori fac cu rândul la maşini. ”În felul ăsta mai cruţăm maşina, măcar de un drum. Ne grupăm mai mulţi şi mergem cu rândul cu maşina”, spune o profesoară care face naveta din Botoşani. 
 

Bâlbe administrative şi birocraţie extremă

 
Autorităţile judeţene vor să repare acest drum din 2015. Pe atunci nu aveau bani, însă în 2017, au primit prin POR 73 de milioane de euro pentru reabilitarea şoselei. Cu banii în conturi, Consiliul Judeţean nu a reuşit nici până acum să trimită o firmă la lucru. Dacă la început nu se prezenta nimeni la licitaţie din cauza ofertei prea mici, anul trecut, după actualizarea preţurilor, s-au adunat câteva firme la licitaţie, însă între timp au apărut contestaţiile, fiind încă aşteptată decizia finală a instanţei.
 

Vă recomandăm să citiţi şi:

 
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările