VIDEO Imagini terifiante cu inundaţii în localităţi din Bistriţa-Năsăud. Pompierii au evacuat persoanele adăpostite de furia apelor

VIDEO Imagini terifiante cu inundaţii în localităţi din Bistriţa-Năsăud. Pompierii au evacuat persoanele adăpostite de furia apelor

Două femei şi trei copii au fost evacuaţi din calea apelor în judeţul Bistriţa-Năsăud. De asemenea, peste 180 de gospodării din localităţile Şieuţ, Gledin şi Monor au fost inundate miercuri seara, în urma precipitaţiilor căzute în ultimele ore. Drumul de la intrarea în Şieu dinspre Teaca a fost acoperit de ape, iar populaţia din trei comune a fost avertizată prin sistemul RO-Alert.

Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, la Şieuţ, echipajele de intervenţie au salvat o femeie şi doi copii care s-au adăpostit în podurile locuinţelor, acolo unde 25 de gospodării au fost inundate, iar la Monor un alt copil împreună cu bunica sa au fost evacuaţi de urgenţă de către salvatori. În Gledin, 20 de gospodării şi 90 de stupi de albine au fost inundate, iar 8 stâlpi de telecomunicaţii au fost puşi la pământ. 
 
Pagube importante s-au înregistrat şi la Monor acolo unde sediul primăriei, 3 operatori economici şi 15 gospodării au fost inundate şi o distilerie a fost distrusă de revărsarea apelor. 
 
 
Până joi, 13 iunie, la ora 8:00, Bistriţa-Năsăud s-a aflat sub incidenţa codului roşu de inundaţii. Potrivit hidrologilor, ca urmare a precipitaţiilor înregistrate în ultimele ore, au fost înregistrate creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de pericol pe râurile din bazinul hidrografic Şieu – bazin superior amonte S.H. Domneşti, Budac, confluenţă cu râul Ardan, Lut – bazinul superior aferent judeţului Bistriţa-Năsăud.
 
„Cele mai semnificative efecte din ultimele 24 de ore au fost înregistrate în judeţul Bistriţa-Năsăud, aflat atât sub incidenţa Codului Roşu de fenomene meteorologice severe, dar şi a Codului Roşu hidrologic de scurgeri importante pe versanţi, creşteri de debite şi viituri rapide. Astfel, au fost înregistrate acumulări de apă şi inundaţii în peste 180 de gospodării din localităţile Şieuţ, Gledin şi Monor. Din cauza viiturilor rapide şi a nivelului ridicat al apei, în localitatea Şieuţ, echipajele de intervenţie au salvat o femeie şi doi copii care erau adăpostiţi în podurile locuinţelor, iar în localitatea Monor un alt copil împreună cu bunica sa au fost evacuaţi de urgenţă de către salvatori”, au arătat reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.  

Din cauza revărsării de ape, o ambulanţă a rămas blocată  la intrarea în Şieu, pe Drumul Judeţean 172, în timp ce se deplasa la un caz de atac de panică. 
 
„În contextul creşterilor de debite pe mai multe cursuri de apă, atragem atenţia populaţiei din zonele vizate să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. În cazul în care sesizează persoane aflate în pericol, cetăţenii trebuie să anunţe imediat echipajele de salvatori prin intermediul numărului unic pentru apeluri de urgenţă 112. Totodată, recomandăm cetăţenilor să cureţe rigolele din apropierea locuinţei pentru facilitarea scurgerii normale a apei şi evitarea producerii unor acumulări în gospodării”, au mai arătat reprezentanţii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Bistriţa-Năsăud. 
 
Citeşte şi
 

 

 

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: