„Tigrul Platanului“ atacă arborii din Baia Mare

„Tigrul Platanului“ atacă arborii din Baia Mare

Platanii din Baia Mare sunt afectaţi de dăunătorul Corythucha ciliata Foto: Arhivă

Specialişti din domeniul protecţiei plantelor au depistat în zona spaţiilor verzi şi în parcurile din municipiul Baia Mare, unde sunt plantaţi platani dăunătorul Corythucha ciliata (tigrul platanului). Astfel, pentru îndepăprtarea acestuia, angajaţii SPAU vor efectua acţiuni de aplicare a unui tratament fitosanitar cu diferite insecticide şi fungicide împotriva bolilor şi dăunătorilor vegetaţiei pe domeniul public al Municipiului Baia Mare.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

„Tigrul Platanului“ se instalează pe partea inferioară a frunzelor şi se hrăneşte cu seva lor. Produce pe partea superioară a frunzelor copacului o decolorare pronunţată, iar frunzele puternic infestate au fotosinteza redusă, se decolorează şi se ofilesc. De asemenea,  pe lângă afecţiunile fiziologice cauzate platanilor, dejecţiile acestui organism dăunător degradează spaţiile verzi, dar şi a alte obiecte amplasate sub coroana copacilor. În contact cu pielea umană se produc iritaţii. Ac'iunea se va desfăşura în perioada 7-12 mai. 
 
Tratamentul vizează în special bolile şi dăunătorii identificaţi la specia platan, în conformitate cu avertizarea primită de la staţia de prognoză şi avertizare Baia Mare a Unităţii Fitosanitare din cadrul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Maramureş. În cadrul acţiunii vor fi utilizate substanţe şi produse specifice omologate pentru combaterea dăunătorului numit tigrul platanului". 

Alte măsuri de igienizare a spaţiilor verzi din zona platanilor, recomandate de către specialiştii fitosantari şi care vor fi aplicate în această cauză, se referă la adunarea şi arderea frunzelor infestate. 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările