Sute de şomeri sunt râvniţi de angajatori

Persoanele fără loc de muncă, dar care primesc subvenţii de la stat, sunt curtate de instituţiile publice şi de patroni. Sprijinul financiar pentru şomerii absolvenţi sau pentru cei care au peste 45 de ani porneşte de la 350 de lei şi poate ajunge până la 3.500 de lei.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primăriile din judeţ, dar şi angajatorii s-au arătat interesaţi de persoanele fără un loc de muncă, care sunt susţinuţi financiar de către stat. „De la începutul anului şi până în prezent, au fost angajate 387 de persoane din categoria şomerilor pentru care statul acordă subvenţii la angajare“, a declarat Daniela Balan, purtătorul de cuvânt al Agenţiei Judeţeane pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Bacău. În această categorie intră absolvenţii şi persoanele de peste 45 de ani, dar şi de cei din mediul rural pe care primarii îi angajează pe o perioadă determinată.

134 de persoane angajate la primării

Cele mai căutate persoane au fost cele de peste 45 de ani, care cu greu îşi mai găsesc un loc de muncă şi pentru care statul oferă lunar 500 de lei, timp de un an. „Mi-am găsit un serviciu la bursa locurilor de muncă. Lucrez ca sudor la o firmă, după aproape doi ani în care am stat acasă“, a spus băcăuanul Vasile Lazăr.

Şi şomerii din mediul rural sunt căutaţi de primari. „Avem 134 de persoane din mediul rural care şi-au găsit un loc de muncă în primării. În cazul lor, ocuparea este temporară şi se acordă subvenţie între 350 şi 500 de lei“, a mai spus Balan.

„Cei mai harnici şi mai sănătoşi“

Edilul din comuna Măgireşti, Ionică Câdă, are cinci angajaţi, dar şi-ar fi dorit mai mulţi. „Acum vin oamenii şi întreabă de locurile de muncă, nu mai mergem noi după ei. Anul acesta am cinci angajaţi şi a trebuit să fac o selecţie. I-am luat pe cei mai harnici şi mai sănătoşi“, a spus Ionică Câdă, primarul comunei Măgireşti. Oamenii sunt puşi la săpat şanţuri, la zidit sau măturat.

Pentru absolvenţii angajaţi statul acordă un ajutor, timp de un an, între 500 şi 750 de lei pe lună, în funcţie de studii. Reprezentanţii AJOFM au precizat că alţi 17 şomeri şi-au găsit un loc de muncă într-o localitate situată la o distanţă mai mare de 50 de kilometri de casă şi au primit primă de încadrare de 1.000 de lei, sau de instalare de 3.500 de lei.

„Aceste prime se acordă o singură dată, iar cea de instalare doar celor care fac dovada că vor sta acolo cu chirie“, a conchis Daniela Balan.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările