Sunt foarte conştient că am o mare responsabilitate faţă de băcăuani, motiv pentru care, pe lângă demersurile mele zilnice de consilier local, am încercat să îi ajut pe cei interesaţi de alegerile de astăzi să voteze în cunoştinţă de cauză

Întâi de toate, votul meu e local. Mă gândesc în primul rând la comunitatea din care fac parte şi în care am un oarecare rol decizional: cine poate reprezenta Bacăul cel mai bine în Parlamentul României sau/şi la guvernare? Cine cred eu că este cel mai potrivit pentru a susţine proiectele vitale pentru oraşul/judeţul nostru?

Iar aceste două întrebări mă fac automat să mă uit în trecut: cine a fost în Parlament până acum şi n-a făcut mare lucru pentru Bacău? Prin urmare, listele care au pe locurile eligibile personaje care au deja 2-3 mandate  ies din discuţie. De asemenea, partidele care la nivel local au tolerat netrasparenţa, corupţia şi au dezvoltat adevărate grupuri de interese (ca să nu le zic reţele infracţionale) sunt şi ele nevotabile.

Apoi, votul meu se duce către cei care respectă criteriile de integritate, deci către o organizaţie sau o persoană care mă face să fiu aproape convins că nu-şi va tranzacţiona poziţia odată ajunsă în Parlament. Şi uite aşa ies din schemă traseiştii, iubitorii de accidente gen Marţea Neagră, vânătorii de pensii speciale etc.

În cele din urmă, ne uităm la programul politic naţional şi la eventualul premier şi guvern pe care l-ar susţine formaţiunile politice care îmi cer votul. Coloşii tradiţionali ne-au demonstrat deja în repetate rânduri de ceea ce NU sunt în stare, chiar şi împreună. Alţi populari reprezintă noul partid balama, unii care se recomandă liberali calcă tot mai apăsat pe urmele unui fost partid de generali, iar mişcările naţionaliste sunt nişte simple adunături de patrioţi de context şi intrarea lor în Parlament ar fi un accident care ne-ar putea duce în clubul select al statelor europene în care extremismul prinde aripi. Sper totuşi să nu fie cazul.

Chiar dacă în această campanie electorală parcă a făcut tot ce i-a stat în putinţă ca să îmi piardă votul, cred în final că cei care militează pentru o altfel de politică ar merita o şansă.

Dacă votaţi în Bacău şi vreţi ca astăzi să puneţi ştampila pe un independent (lucru care şi pe mine mă tentează într-o oarecare măsură), aveţi de ales între un şef de sindicat la poştă, consilier judeţean independent, şi un profesor de sport, fost primar pe Valea Trotuşului.

Acestea fiind spuse, vă invit să votaţi în primul rând cu gândul la comunitatea voastră şi abia apoi la majorităţi parlamentare şi guverne felurite! Iar dacă vreţi ca cei care au dominat până acum funcţiile publice să ia mai puţin de 50% în judeţul Bacău, trebuie să ieşiţi la vot şi să vă luaţi toţi prietenii şi toate rudele cu voi! :)

P.S.: Vă rog să nu uitaţi că degeaba votaţi azi dacă în următorii 4 ani nu veţi fi cetăţeni activi! Da, votul e un start, dar lucrurile se schimbă cu adevărat între scrutine.

Lectură suplimentarăLista albă şi lista neagră ale candidaţilor băcăuani la alegerile parlamentare din 2016

8 vot cristian ghinghes bacau 2016