Biblioteci din Bacău sprijinite de Bill Gates

În 20 de săli de lectură amenajate la ţară au fost aduse 78 de calculatoare. Copiii sunt cei mai entuziasmaţi de dotări. În runda a doua a programului Biblionet, finanţat de Fundaţia Bill & Melinda Gates, alte 21 de biblioteci comunale vor fi dotate cu echipamente IT.

Ştiri pe aceeaşi temă

Biblioteca Judeţeană „Costache Sturdza“ din Bacău a fost selectată dintre alte 31 de biblioteci din ţară pentru a implementa, încă de la jumătatea anului trecut, programul Biblionet. Cu sprijinul unei finanţări oferite de Fundaţia Bill & Melinda Gates, în valoare de 376.195 de lei, în primăvara acestui an, 20 de biblioteci comunale din judeţ au fost utilate cu 78 de calculatoare, imprimante şi scanere.

„Mai întâi, biblioteca judeţeană a primit în toamna anului trecut 11 laptop-uri pentru a înfiinţa Centrul de Formare Judeţean, după care au fost instruiţi doi formatori acreditaţi, care au iniţiat în tehnica IT alţi 31 de bibliotecari din întreg judeţul“, a explicat Gabriela Muraru, directorul Bibliotecii „Costache Sturdza“.

Informatizare la ţară

Printre bibliotecile modernizate în prima etapă se numără cele din Agăş, Blăgeşti, Coloneşti, Faraoani, Gura Văii, Lipova şi Stănişeşti. „La sfârşitul lunii martie am fost anunţaţi că vor mai fi prinse în program, în a doua jumătate a anului, alte 21 de biblioteci locale: Berzunţi, Mărgineni, Pânceşti, Plopana, Poduri, Traian şi Vultureni. De asemenea, şi filiala „Bicaz“ din oraş va primi opt calculatoare“, a completat Gabriela Muraru. Dacă până la începutul acestui an, bibliotecarii se plângeau că abonaţii le calcă foarte rar pragul, din această primăvară, ei au în medie 40 de utilizatori zilnic.

Zeci de vizitatori zilnic

„În Buhuşi, bibliotecarul ne-a spus că primeşte zilnic, în medie, 35-40 de utilizatori de calculatoare, ceea ce înseamnă aproximativ 700 de prezenţe într-o lună, cam cât aveau înainte într-un an“, ne-a declarat Ioan Enache, coordonator de proiect. Şi în comuna Ştefan cel Mare este bătaie pe calculatoarele primite. „La Faraoani, bibliotecara îi lasă pe utilizatori la calculatoare după programare şi uneori stă până la opt seara la serviciu. Sperăm ca aceste rezultate să sensibiliteze şi autorităţile locale, care în viitor poate vor da de la bugetul local mai mulţi bani pentru bibliotecile comunale“, a mai spus Ioan Enache. Clienţi sunt şi fermierii care întocmesc proiecte de accesare a banilor europeni.

Inaugurare de bibliotecă în comuna Livezi

Luni, 12 aprilie, în comuna Livezi va fi inaugurată noua bibliotecă comunală care a primit în cursul sătămânii trecute de o donație de patru calculatoare, software, o imprimantă, un scanner.

"Pentru comunitate dar, în special, pentru elevi este un lucru minunat să aibă acces la Internet. Ei vor putea face proiecte educative și vor putea comunica mai ușor cu rudele plecate în străinătate", ne-a zis Mihaela Stan, bibliotecară în Livezi.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările