Bărbat trimis în judecată după ce a spart geamurile a două biserici. „Inculpatul a invocat că simte repulsie faţă de preoţi“

Bărbat trimis în judecată după ce a spart geamurile a două biserici. „Inculpatul a invocat că simte repulsie faţă de preoţi“

Biserica Sf Dumitru FOTO Protopopiatul Bacău

Un bărbat în vârstă de 36 de ani, din Bacău, a fost trimis în judecată de procurori fiind acuzat de profanarea a doua lăcaşe de cult.

Ştiri pe aceeaşi temă

Incidentul a avut loc în urmă cu patru ani, însă ancheta şi procesul aflat pe rolul Judecătoriei Bacău a fost tergiversat de o serie de expertize medico legale dispuse în cauză. Gabriel J. a fost trimis în judecată, fiind acuzat că în perioada februarie - martie 2015, în repetate rânduri distrus geamurile a două biserici din municipiul Bacău: Biserica ”Sfântul Gheorghe” şi Biserica ”Sfântul Dumitru”, respectiv a cantinei celei din urmă. 

Preoţii celor două lăcaşe de cult au reclamat distrugerile la poliţie, iar în urma cercetărilor poliţiştii l-au identificat pe autor ca fiind Gabriel J., un bărbat cu studii superioare, care trecea printr-o depresie profundă după decesul tatălui său.

Interogat de anchetatori, bărbatul şi-a recunoscut faptele. ”Inculpatul a declarat că pe fondul unor altercaţii cu mai multe persoane, ce ocupau funcţii în sistemul bisericesc ortodox, ce doreau să se căsătorească cu mama sa şi evacuarea sa, a avut o cădere nervoasă, motiv pentru care s-a deplasat la Biserica Sfântul Dumitru, unde a spart mai multe ferestre. A menţionat că la Biserica Sfântul Dumitru a acţionat de două ori în date diferite, după lăsarea întunericului”, au menţionat procurorii în actul de sesizare al instanţei.

În cazul Bisericii Sfântul Gheorghe, bărbatul a fost surprins de camerele de supraveghere ale lăcaşului de cult în timp ce a pătruns în curte şi apoi a aruncat cu pietre spre geamul din zona altarului. 

Pe parcursul procesului, judecătorii au audiat mai mulţi martori, inclusiv mama adoptivă a acestuia. Toţi martorii audiaţi au precizat că ştiau că bărbatul de 36 de ani avea sentimente negative la adresa bisericii.

Unul dintre martori a relatat că a aflat de la inculpat că, pe fondul unei depresii, acesta a spart mai multe ferestre de la biserica Sfântul Gheorghe şi biserica Sfântul Dumitru, motivat de faptul că nu agrează preoţii. Acesta a susţinut că ”inculpatul simte o repulsie faţă de biserică şi faţă de preoţi, iar starea sa de sănătate s-a deteriorat în ultimii ani, după moartea tatălui său”. Mama adoptivă a bărbatului a relatat faptul că fiul său a suferit o decepţie în urma unor evenimente familiale neplăcute, ”culminând cu sentimente negative faţă de biserici şi divinitate”.

Obligat la tratament medical

Pe parcursul cercetării judecătoreşti, instanţa a dispus efectuarea unei expertize psihiatrice, ale cărei concluzii au indicat că inculpatul are nevoie de tratament de specialitate, fiind diagnosticat cu tulburări psihiatrice.

Pe cale de consecinţă, judecătorii au apreciat că bărbatul nu poate fi tras la răspundere din punct de vedere penal, motiv pentru care au dispus achitarea acestuia şi obligarea la tratament de specialitate până la vindecare sau ameliorarea stării de sănătate.

Decizia a fost, însă, atacată de procurori, Curtea de Apel Bacău urmând a pronunţa o sentinţă definitivă în acest caz.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: