Bacău: Noua rampă de gunoi a băgat spaima în locuitorii județului

Bacău: Noua rampă de gunoi a băgat spaima în locuitorii județului

Pubelele ecologice aşteaptă să fie folosite

Primăria Bacău a decis majorarea tarifului de depozitare a gunoiului de la 5,7 lei pe tonă la 24 de lei pe tonă. Administrația locală îi „iartă" de majorarea prețului la salubritate pe cei care locuiesc în oraș dar ia în calcul aplicarea de amenzi

Ştiri pe aceeaşi temă

Consilierii locali băcăuani au decis ca cele 22 de localități care vor depozita gunoi menajer la noua groapă de gunoi ecologică să scoată din visteria proprie câte 24 de lei pentru fiecare tonă de deșeuri. Asta în condițiile în care, până acum, tariful practicat de municipalitate era de 5,7 lei pe tonă.

Decizia, spun autoritățile locale, a fost luată pentru a acoperi viitoarele cheltuieli ce se vor face pentru întreținerea rampei. Decizia a căzut ca un „trăsnet" pentru cele 22 de localități abonate la groapa de gunoi a Bacăului.

Este un preț foarte mare. Noi strângem lunar aproape 100 de tone de gunoi. Plătim numai pentru colectarea lui câte 16.000 de lei pe lună la care se adaugă 570 de lei depozitarea. Cu noile tarife va trebui să achităm aproape 18.000 de lei. Mie și frică să le spun oamenilor ce-I așteaptă", a spus Costinel Manea, primarul comunei Săucești. Dacă în comune „apele" sunt foarte agitate în municipiu autorătățile dau asigurări că băcăuanii nu vor avea de suferit din cauza acestei majorări.

Pe oraș costurile cu depozitarea vor fi suportate din bugetul local dar nu vom mări taxa de salubritate. Este groapa de gunoi a muncicipiului și nu este normal să îi taxăm pe locuitorii orașului. Cei din afară trebuie să suporte singuri cheltuielile", a spus Viorica Marcu, director al Direcției de Servicii Publice din cadrul Primăriei Bacău.

Nepăsarea va fi sancționată

Chiar dacă nu vor fi taxați la capitolul depozitare băcăuanii vor trebui să fie foarte atenți la modul cum se vor debarasa de gunoiul menajer. Primăria este decisă să nu mai închidă ochii atunci când se aruncă deșeuri făra să fie, în prealabil, selectate. Aceasta a luat în calcul ca, pe viitor, să aplice chiar și un sistem de amenzi. „Pentru început nu vom aplica măsuri coercitive. În minim un an de zile însă, dacă lumea nu învață să arunce hârtia la pubela galbenă, pet-urile la cea albastră, metalele și sticla la pubela verde atunci vom fi nevoiți să îi punem să plătească amenzi", a explicat Viorica Marcu. Prima celulă a noii gropi de gunoi ecologică va fi dată în funcțiune în maxim trei luni de zile și a fost construită de Primăria Bacău după ce a obținut o finanțare de 20 de milioane de euro prin fonduri ISPA.

CITAT

Dragoș Luchian, VICEPRIMAR BACĂU

În maxim o lună de zile se va organiza licitația pentru atribuirea operatorului care va exploata noul depozit ecologic.


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările