Un arădean se luptă cu autoritățile norvegiene pentru a câștiga custodia copilului său

Un arădean se luptă cu autoritățile norvegiene pentru a câștiga custodia copilului său

Ultima zi de naștere a copilului petrecută alături de tată

Un arădean se luptă cu autoritățile din Norvegia pentru fiul său în vârstă de 11 ani. Dan Tudor a câștigat custodia copilului în instanțele din România,  dar a pierdut-o în cele din Norvegia după ce s-a contrazis cu o judecătoare, care a susținut că în România se moare de foame precum, în Somalia.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dan a făcut și arest în Norvegia, în două rânduri, adică  24 de zile, fiind acuzat ba de răpitrea copilul,  ba de faptulnu le-a respectat sentința, care spunebăiatul să rămână cu mama. Problemele în familia Tudor au început în momentul în care au hotărât să plece în Norvegia.

„Ea a plecat înainte în Norvegia. Când am mers și eu la câteva luni am descoperitavea pe cineva acolo. Am hotărât să mă întorc în țară și în data de 24 mai 2007 am înaintat acțiunea de divorț care s-a pronunțat în octombrie. Ea a declaratcopilul va rămâne la mine pentrunu are cu ce să-l întrețină. Sentință a rămasă definitivă și irevocabilă. În 27 noiembrie 2007 am plecat împreună cu copilul în Norvegia. M-am stabilit acolo.

Totul a decurs bine până în septembrie 2009, când am fost chemat la o mediere în în fața unei judetor din Norvegia privind programul de vizită la care fosta soție avea dreptul.

O familie din Arad reclamă că autorităţile norvegiene i-au luat fără drept cei cinci copii

„M-am prezentat, dar nu am fost de acord cu termenii. Ea cerea ca micuțul să locuias o săptămână la mine, una la ea. Era distanță între mine și ea, copilul nu putea frecventa aceeași școală. Am spusnu e bine pentru copil,nu e pregătit, îl dezorientează total și să se respecte decizia din România. Nu a acceptat. Mi s-a impus un program destul de haotic pentru copil. Au fost două luni de haos pentru Vlad. La următoarea înfățișare ea a cerut copilul și mi s-a luat tutela. Eu nu am acceptat și am spusmă întorc în România.

Judetoarea cu o aroganță m-a întrebat damă întorc în România ce mânânc”, mai povestește bărbatul. Acesta mai spuneîn urma unor discuţii în contradictoriu cu judetoarea, aceasta s-ar fi antepronunţat, drept pentru care a solicitat ca ea să nu se mai ocupe de dosar. „La insistențele translatorului, m-am întors înapoi în sală și mi s-a prezentat un document în limba norvegiană, care mi-a fost tradus verbal, nu în scris, în care se spuneapână la 1 februarie, copilul va rămâne o săptămână la mine, o săptămână la ea, având domiciliul stabil la mine, iar după 1 februarie, domiciliul copilului ar fi urmat să fie la ea, dar va locui tot aşa, o săptămână la mine şi o săptămână la ea. Eu am plecat atunci din Norvegia, întorcându-mă acasă în România”, susţine Tudor. Dan a fost acuzat de răpire de minori, deși a prezentat documentenu este așa. „În ianuarie 2010 m-am întors să iau situaţia şcolară a copilului. L-am radiat din evidenţa şcolară din Norvegia, scoţându-l de sub jurisdicţia lor. Pe 16 ianuarie, s-a dat o sentinţă de aceeaşi judetoare, prin care am pierdut copilul. Nu am fost anunţat de ea, iar pe 18 am fost reţinut timp de 25 de ore, fiind acuzat de răpire de minori. Am demonstratnu am răpit copilul şi mi s-a dat o hârtie în acest sens. După ce am fost eliberat, am plecat în România”, mai povesteşte bărbatul.

Bărbatul a plătit o parte din onorariu unui avocat pentru a ataca sentința prin care copilul este dat ei. „Avocatul mi-a spusa atacat sentința și să aștept până în octombrie când va fi prima înfățișare la curte și la patru zile după am fost arestat, unde mi s-a adus la cunoștiințănu a fost atacată sentința. În perioada asta ea a venit în țară și a luat copilul, eu neavând posibilitatea să împiedic acest lucru. Când a ajuns cu el în Norvegia, am fost eliberat. Am fost însă judecat pentrunu am respectat acea hotărâre judetoreas, dată fără a se ţine cont de documente”, mai spune acesta.

Are de executat un an

Dan Tudor spunenu și-a mai văzut copilul din decembrie. Fiind în România a primit zilele trecute o înștiințarepe data de 13 septembrie să se prezinte la penintenciar în Norvgia unde are de executat un an pentrula un moment dat nu a respectat sentinţa de acolo.  Dan Tudor așteaptă răspuns de la Înalta Curte de Casație din Norvgia. El vrea să se adreseze și Comisiei Europene pentru Drepturile Omului.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările