Un elev care scuipa şi injura colegii s-a ales cu nota scăzută la purtare. Părinţii au contestat decizia şi au câştigat procesul în justiţie

Un elev care scuipa şi injura colegii s-a ales cu nota scăzută la purtare. Părinţii au contestat decizia şi au câştigat procesul în justiţie

Elevului i-a fost scăzută nota la purtare pentru că deranja orele şi agresa colegii

Un elev de la o şcoală gimnazială din Alba Iulia a obţinut în justiţie anularea deciziei privind scăderea notei la purtare. Elevul a primit mai întâi o mustrare scrisă după care i-a fost scăzută de două ori nota la purtare, mai întâi la 9, apoi la 8.

Ştiri pe aceeaşi temă

Elevul sancţinat era în clasa a VII-a, iar faptele au avut loc la sfârşitul anului 2019 - începutul anului 2020. Acesta a avut mai multe acte de indisciplină şi a acumulat 10 absenţe prin fuga de la ore.
 
Pe lângă acestea, şcoala a recomandat efectuarea unei evaluări psihologice şi o mai bună monitorizare a programului elevului de către părinţi. Anterior, părinţii au depus contestaţie la unitatea şcolară, care a fost respinsă de consiliul de administraţie. Părinţii au susţinut că băiatul a acumulat doar cinci ore de absenţe nemotivate iar la patru ore a lipsit motivat, din motive medicale.
 
În 29 septembrie 2020, Tribunalul Alba a admis cererea elevului, formulată prin intermediul tatălui, şi a anulat toate scrisă şi scăderea notei la purtare. Conţinutul hotărârii cuprinde şi motivele pentru care şcoala a luat deciziile menţionate: în 11 noiembrie 2019, împreună cu alţi colegi, s-a jucat cu creioane - marker scriind pe tablă pe câteva bănci şi pe catedră; în 17 octombrie 2019, împreună cu alţi colegi de clasă au împlântat mere în cuierul din sala de clasă, murdărind mobilierul; în data de 22 octombrie 2019, în pauză, a consumat o cutie cu lapte, iar apoi a aruncat-o din bancă spre coşul de gunoi; cutia nu a ajuns în coş şi a lovit peretele aflat în vecinătatea coşului. 
 
”Demersul pârâtei (şcoala - n.r.) a reprezentat un ultim semnal de alarmă pentru părinţii elevului, pentru a lua măsurile necesare îndreptării acestuia. Nu a dorit afectarea viitorului elevului şi consider că în situaţia adoptării de către părinţi a unei atitudini corespunzătoare şi comportamentul minorului se va îndrepta. Este de neînţeles în special reacţia mamei, care la nenumăratele sesizări cu privire la comportamentul elevului făcute atât de către diriginte, cât şi de către ceilalţi părinţi, a adoptat un comportament ostil, jignitor fapt ce a dus chiar la eliminarea sa din grupul WhatsApp înfiinţat de părinţii elevilor clasei. Şcoala a apreciat că nu se poate tolera comportamentul elevului care scuipă colegii, înjură, murdăreşte clasa, deranjează orele - comportament de natură a afecta atât ceilalţi colegi, cât şi cadrele didactice”, se precizează în motivarea hotărârii instanţei.
 
Reprezentanţii şcolii au mai precizat că demersul de sancţionare a elevului a survenit datorită numeroaselor abateri disciplinare ale acestuia. ”Aceste abateri au fost aduse la cunoştinţa părinţilor elevului, care însă nu au luat nici un fel de măsuri pentru îndreptarea elevului, ci din contră au adoptat o atitudine ostilă faţă de profesoara - dirigintă, care a fost chiar ameninţată pentru faptul că aceasta s-a plâns de comportamentul elevului. Chiar din cuprinsul acţiunii rezultă că, reclamantul nu a negat faptul că a comis faptele pentru care i s-a aplicat sancţiunea de scădere a notei la purtare, conform prevederilor Regulamentului şcolar şi a Statutului elevului în vigoare”, se mai susţine în hotărârea instanţei de judecată.
 
Magistratul de la Tribunalul Alba a admis anularea actelor emise de către instituţia de învăţământ şi ca urmare a faptului că reprezentanţii unităţii şcolare au fost de acord cu cererea reclamanţilor, pentru a nu afecta viitorul elevului. Condiţia a fost ca pe viitor comportamentul copilului să fie unul corespunzător.
 

Vă mai recomandăm să cititi:

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările