Schimbat din funcţie din cauza unui focar de COVID-19, un fost director cere daune  morale şi repunerea pe post

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Azilul de bătrâni funcţionează în incinta fostului spital din Ocna Mureş
Azilul de bătrâni funcţionează în incinta fostului spital din Ocna Mureş

Fostul director al Unităţii Medico-Sociale din Ocna Mureş, demis din funcţie în luna mai 2020 ca urmare a unui focar de COVID-19 înregistrat în instituţie, a dat în judecată Primăria oraşului şi solicită repunerea pe post.

Procesul se derulează la Tribunalul Alba unde, în 10 februarie 2021, s-a schimbat competenţa de jduecată în favoarea secţiei civile specializată în litigii de muncă, în raport cu cea la care a fost înregistrat iniţial dosarul. Ca urmare, judecata se va relua la noua secţie începând cu 25 mai 2021.

Dacian Oprea a fost demisă de Consiliul Local Ocna Mureş începând cu data de 14 mai 2020, după ce la unitatea medico-socială unde erau îngrijiţi 80 de vârstnici cu probleme medicale, au fost testate pozitiv un număr de 16 persoane. Ca urmare a identificării unor nereguli grave în activitatea Centrului, inspectorii DSP Alba au aplicat sancţiuni în valoare de 42.000 de lei.

”Propunerea demiterii doamnei Daciana Oprea din funcţia deţinută la UMS Ocna Mureş are ca motivare procesele verbale de control ale DSP din 2017, 2018 şi 2019, prin care se constată nereguli, evidenţiate apoi în procesul verbal de control al DSP din 10.05.2020 ca nerezolvate. Unele dintre aceste nereguli au legătură şi cu apariţia focarului de coronavirus de la UMS Ocna Mureş şi în consecinţă s-a propus ca sancţiune demiterea directoarei unităţii. Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 16 voturi pentru şi unul împotrivă”, a precizat atunci Primăria Ocna Mureş.

”Reclamanta susţine că trebuie constatat faptul că motivele invocate sunt de ordin general, cuprinzând doar o înşiruire de acte de constatare şi control, respectiv de acte normative fără să se indice clar şi precis în ce constă abaterea disciplinară care are ca şi consecinţă concedierea/demiterea/desfacerea disciplinară din iniţiativa angajatorului a contractului de muncă. De asemene, susţine că se constituie într-un act de  «justificare» şi de motivare a conducerii executive a oraşului, prin mascarea propriei sale incapacităţi de a ţine seama de realitatea şi consecinţele pandemiei de Coronavirus-Covid 19. Consideră că motivele invocate în hotărârea pe care o contestă sunt netemeinice şi nelegale, constituind de fapt doar o răfuială politică pusă la cale de administraţia condusă de primar, în scopul înlăturării din funcţie şi pentru plasarea unui apropiat al acestuia”, a precizat fosta directoare în plângere, potrivit motivării Tribunalului Alba.

Aceasta mai susţine că, pe fondul pandemiei Covid 19, ca urmare a depistării unui focar de infecţie SARS în data de 10 mai 2020 din partea Direcţiei de Sănătate publică Alba s-a efectuat un control dirijat, cu efectele deja anterior cunoscute, prin care s-a dorit evidenţierea ”unor deficienţe” care din punctul de vedere al DSP ar fi fost cauzatoare a focarului de infecţie. ”Controlul şi concluziile dispuse s-au dorit să constituie un motiv de sancţionare şi de înlăturare a mea din funcţia de director. S-a dorit punerea în scenă a unui motiv care să apară în faţa opiniei publice ca fiind vinovatul pentru situaţia creată şi care să ascundă adevărata responsabilitate aparţinătoare Unităţii teritorial administrative şi instituţiei Direcţia de Sănătate publică Alba”, a mai afirmat reclamata.

Argumentele Primăriei Ocna Mureş

De celalată parte, reprezentanţii Primăriei se apără şi susţin că ”în perioada 2017 - 2020 managementul Unităţii Medico - Sociale Ocna Mureş a fost exercitat în mod defectuos, că aceasta nu a luat măsurile corespunzătoare pentru eliminarea deficienţelor constatate în urma controalelor efectuate de DSP Alba 

”(…) Nu a informat Consiliul Local în legătură cu controalele efectuate de reprezentanţii DSP, cu deficienţele constatate şi nu a propus măsuri de înlăturarea acestora. În calitate de director al unităţii medico - sociale, prin acţiunile şi inacţiunile sale, prin încălcarea obligaţiilor şi atribuţiilor stabilite prin fişa postului şi prin alte dispoziţii legale, reclamanta a contribuit în mod direct şi substanţial la creşterea riscului de infectare cu COVID - 19 atât a pacienţilor beneficiari internaţi cât şi a personalului angajat al unităţii.

Primăria arată şi motivele pentru care a fost schimbată din funcţie: refuzul constant de a autoriza instituţia din punct de vedere al funcţionării unităţii ca număr de paturi, neautorizarea blocului alimentar, neasigurarea dezinfecţiei corespunzătoare, achiziţionarea şi folosirea de substanţe biocide necorespunzătoare din punct de vedere al specificaţiilor de calitate.

”Toate acestea după ce fusese de mai multe ori controlată şi sancţionată contravenţional şi se dispuseseră măsuri necesare funcţionării unităţii în parametri legali - conduc la concluzia că reclamanta, pe lângă faptul că a prestat un management defectuos a avut şi o atitudine de dezinteres faţă de bunul mers al unităţii din punct de vedere al funcţionării în condiţii de legalitate. În atare condiţii, culpa reclamantei este una gravă, care s-a reliefat în perioada Pandemiei COVID - 19, prin infectarea a 5 salariaţi şi a 11 pacienţi, astfel că se impunea astfel demiterea reclamantei din funcţia de director al Unităţii Medico - Sociale Ocna Mureş”, se mai rpecizează în întâmpinarea depusă de repreznetanţii administraţiei locale. Pe lângă repunerea pe post, Daciana Oprea vrea si daune morale de 20.000 de lei.

Vă mai recomandăm să citiţi:

Castel retrocedat „în mod eronat” de o Primărie din Transilvania. Acum, se chinuie să-l recupereze

Un profesor de religie s-a culcat cu o elevă şi a lăsat-o însărcinată. Ce decizie a pronunţat instanţa

Alba Iulia



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite