Primarii din Alba Iulia şi Sibiu vor şi ei în Alianţa Vestului

Primarii din Alba Iulia şi Sibiu vor şi ei în Alianţa Vestului

Primarul Mircea Hava

Primarii din Alba Iulia şi Sibiu vor şi ei în ”Alianţa Vestului”. Mircea Hava şi Astrid Fodor susţin aderarea oraşelor pe care le conduc la asociaţia care ar urma să fie realizată între Cluj-Napoca, Arad, Oradea şi Timişoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primarul din Alba Iulia, Mircea Hava, susţine că între oraşul pe care îl conduce şi cele din ”Alianţa Vestului” există relaţii solide.

”Relaţia noastră, ca municipiu, cu colegii care au format această alianţă are un trecut solid şi un viitor pe măsură. E o tradiţie a vechiului mod de lucru din Transilvania, cu faţa spre vecini şi Europa. Această sudură a unor oraşe importante din România este, dincolo de nevoia de a consolida dezvoltarea comună, răspunsul politic către un guvern care încă vrea să producem energie cu cărbuni şi să circulăm pe uliţe in loc de străzi. Îi susţin necondiţionat, iar când va fi cazul să punem umărul cu experienţa noastră in fonduri europene vom răspunde prezent. Suntem într-un dialog permanent cu Sibiul şi alte oraşe din centrul ţării şi nu cred că v-a trece mult până această alianţă va fi pe cât de mare, pe atât de utilă ţării şi oamenilor. Nimeni nu face asta pentru că ne credem altcumva, ci pentru că toţi ne dorim mai mult pentru România şi vrem să fim o voce care contează în Europa”, a declarat primarul din Alba Iulia, HotNews.ro a stat de vorbă cu trei dintre aceşti primari, pentru a afla care este scopul acestei Alianţe, care sunt paşii următori şi ce proiecte concrete sunt avute în vedere”, a spus Mircea Hava. 

Un punct de vedere similar este susţinut şi de primarul municipiului Sibiu, Astrid Fodor. „Este o iniţiativă interesantă a patru primari care conduc municipii reşedinţă de judeţ situate în regiunile de dezvoltare vest şi nord-vest ale ţării. Cunosc acest proiect doar din mass media şi nu mă pot exprima doar în baza a ceea ce am urmărit la televizor. Sunt convinsă însă că este o iniţiativă constructivă, în sensul demarării unor proiecte comune pentru care iniţiatorii doresc atragerea de fonduri europene, mai ales a fondurilor  transfrontaliere”, a declarat Astrid Fodor pentru Turnul Sfatului. Întrebată dacă ar fi oportună intrarea Sibiului în Alianţa Vestului, primarul Sibiului, Astrid Fodor, a răspuns: „Poate fi oportun, dacă Alianţa extinde aria obiectivelor şi pentru regiunea noastră. Finalizarea autostrăzii A1, parte din Coridorul IV paneuropean, pe tot tronsonul care străbate România, ar fi un astfel de obiectiv”.

Alianţa Vestului este un parteneriat lansat în weekend de primarii PNL din Timişoara (Nicolae Robu), Cluj-Napoca (Emil Boc), Arad (Gheorghe Falcă) şi Oradea (Ilie Bolojan). Iniţiativa a stârnit dezbateri, laude, dorinţe de raliere, dar şi polemici, unii mergând inclusiv până la acuzaţia de intenţie de „rupere a României”. Principalul obiectiv al Alianţei Vestului este ca în următorul exerciţiu bugetar regiunea să atragă fonduri europene direct de la Bruxelles. Ilie Bolojan spune că în majoritatea ţărilor europene deja se întâmplă asta, iar în România avem deja un exemplu - Delta Dunării. 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările