Pacient de 105 ani, operat cu succes la Alba Iulia. Un veteran de război a suferit o fractură de şold

Pacient de 105 ani, operat cu succes la Alba Iulia. Un veteran de război a suferit o fractură de şold

Veteranul de război a fost operat cu succes la spitalul din Alba Iulia. Foto: spitalalba.ro

Un pacient în vârstă de 105 ani, Gavrilă Bîrluţ, decanul de vârstă al veteranilor de război, a fost operat cu succes la secţia de ortopedie-traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia, după ce a suferit o fractură la nivelul şoldului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Acesta este cel mai vârstnic pacient operat în ultimii 30 de ani în cadrul secţiei de ortopedie-traumatologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) din Alba Iulia.
 
”Este un record absolut de vârstă al unui pacient operat în cadrul secţiei noastre în ultimii cel puţin 30 de ani. Am mai avut în luna decembrie 2021 două paciente, de 100, respectiv 102 ani, dar de 105 ani nu am mai avut”, a spus şeful secţiei ortopedie-traumatologie, medic primar ortoped traumatolog Iuliu Kadar, care lucrează în cadrul SJU Alba Iulia din 1992.
 
Intervenţia chirurgicală a fost efectuată de către medical primar Cristian Arghiuş. Pacientul a fost externat vineri, 28 ianuarie, după ce a stat în spital o săptămână. Evoluţia postoperatorie este favorabilă.
   
”Îi transmitem pacientului nostru, născut în 1917, pe timpul Primului Război Mondial, multă sănătate şi o bătrâneţe liniştită şi uşoară”, au mai precizat reprezentanţii unităţii sanitare.

Pacientul operat este Gavrilă Bîrluţ, cel mai vârstnic veteran de război din Alba. S-a născut pe 6 aprilie 1917, în satul Geogel, comuna Ponor. A rămas văduv din anii ‘70 şi nu a avut copii. De aceea, de 2 ani s-a mutat la Galda de Jos, fiind îngrijit cu răbdare şi dragoste de fiica sa vitregă. 

În cel de-al Doilea Război Mondial, Gavrilă Bîrluţ a fost şofer la Cotul Donului şi în Caucaz, veteranul amintindu-şi cum transporta cu maşina alimente şi răniţi sau cum asigura comunicaţiile cu centrala telefonică de 10 numere şi telefonul de campanie.

Deşi acum este cel mai vârstnic locuitor al judeţului Alba, iar războiul şi povara anilor i-au afectat acuitatea auditivă, moş Gavrilă este un bun povestitor şi se poartă singur. 

  

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările