Intervenţii medicale în premieră la Spitalul din Alba Iulia, la pacienţi cu AVC, prin programul de tromboliză intravenoasă

Intervenţii medicale în premieră la Spitalul din Alba Iulia, la pacienţi cu AVC, prin programul de tromboliză intravenoasă

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Alba Iulia a realizat primele intervenţii de tromboliză intravenoasă în perioada acută a accidentului vascular cerebral ischemic, după ce unitatea medicală a fost inclusă la începutul lunii februarie în Acţiunea Prioritară AP-AVC acut.

Ştiri pe aceeaşi temă

Primii doi pacienţi au beneficiat de această terapie, recent, iar evoluţia la tratament este favorabilă. Tromboliza intravenoasă este eficientă pentru tratamentul pacienţilor cu accident vascular cerebral (AVC) ischemic acut în primele maximum 4,5 ore de la debutul simptomatologiei, în absenţa contraindicaţiilor. Metoda terapeutică este netraumatizantă şi constă în injectarea unei substanţe trombolitice (denumită şi fibrinolitică). Aceasta se administrează în venă şi încearcă să dizolve obstacolul ce blochează circulaţia.
 
La primirea anunţului privind aducerea la Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia a unui pacient cu posibil diagnostic de AVC, candidat pentru acest tratament, medicul de gardă din UPU a alertat medicul neurolog – singurul abilitat să decidă diagnosticul şi indicaţia de tratament –, care a avut responsabilitatea mobilizării celorlalte structuri implicate.
 
Coordonator pe acest program a fost desemnat medicul primar neurolog Oancea Adrian Marin (foto jos) – care de altfel a administrat această terapie în premieră la SJU Alba Iulia –, însă toţi medicii neurologi ai unităţii medicale sunt abilitaţi să decidă oportunitatea efectuării procedurii. Dacă pacientul întruneşte criteriile de eligibilitate, acest tratament contribuie la scăderea dizabilităţilor acestei afecţiuni, iar în cazuri grave poate contribui la salvarea vieţii. Este considerată cea mai bună terapie în cea mai scurtă perioadă de timp de la debutul afecţiunii.
 
Primul pacient tratat a fost adus la UPU Alba Iulia cu multipli factori de risc, cu un tablou clinic agravat, într-un timp util şi a întrunit toate criteriile de eligibilitate pentru administrarea tratamentului. Acesta are o evoluţie favorabilă. Şi al doilea pacient a întrunit criteriile de eligibilitate şi prezintă o evoluţie adecvată. Pentru a putea fi administrat tratamentul, pacienţii care prezintă simptome specifice unui accident vascular cerebral – tulburări de vorbire, echilibru, vedere, motorii sau senzitive – trebuie să se adreseze cât mai repede la medic. Ambulanţa trebuie solicitată la apariţia primelor simptome pentru ca pacientul să fie cât mai repede transportat în Unitatea de Primiri Urgenţe. 
 
Denumirea completă a programului în care a fost inclus şi SJU Alba Iulia este Acţiunea Prioritară pentru Tratamentul Intervenţional al Pacienţilor cu AVC acut. Accidentul vascular cerebral (AVC) reprezintă o problemă majoră de sănătate publică, fiind a doua cauză de mortalitate şi una dintre cele mai importante cauze de dizabilitate la nivel global.
 
Potrivit Ministerului Sănătăţii, studiile efectuate au arătat că dintre pacienţii cu AVC ischemic aproximativ 20-25% sunt eligibili pentru tratament prin tromboliză intravenoasă şi 10% pentru tratament endovascular (trombaspiraţie sau trombectomie).
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: