FOTO VIDEO Veşti bune de pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş - Turda: „Şantierul a început să prindă viaţă“

FOTO VIDEO Veşti bune de pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeş - Turda: „Şantierul a început să prindă viaţă“

Asfalt pe cel mai lung lot al autostrăzii. Foto: Asociaţia Pro Infrastructură

Şantierul lotului 2 al autostrăzii A10 Sebeş-Turda a început să fie mult mai activ în ultima perioadă. După jumătate de an în care nu a fost vizibilă nicio urmă de progres, în prezent se poate observa un avans important care oferă speranţe de finalizare a lotului în 2019.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
Potrivit reprezentanţilor Asociaţiei Pro Infrastructură, care monitorizează lucrările, se poate observa avans la nivelul de terasamente, la sistemul de scurgere a apelor şi la soluţionarea nenumăratelor mini-lacuri formate în jurul podeţelor metalice.
 
”După o jumătate de an în care progresul nu a fost vizibil, în ultimele săptămâni, şantierul a început să prindă viaţă. Au început să apară progrese la lucrările de terasamente, la sistemul de scurgere a apelor şi în ceea ce priveşte soluţionarea nenumăratelor mini-lacuri formate în jurul podeţelor metalice. De asemenea, au apărut la faţa locului grinzile pentru cea mai mare parte a pasajelor peste autostradă, urmând a fi sudate şi ridicate pe poziţii. În şantier sunt prezente peste 150 de utilaje”, au precizat specialiştii din cadrul asociaţiei menţionate.
 

Potrivit Asociaţiei „Pro Infrastructură”, cele mai întârziate puncte sunt în aceleaşi timp şi cele mai dificile. Este vorba despre nodul rutier Teiuş, supratraversarea căii ferate Alba Iulia – Câmpia Turzii şi cele două poduri peste Mureş, principalele cauze de întârziere fiind reţelele de electricitate, apă sau gaz care trebuie mutate, dar şi mobilizarea nesatisfăcătoare a constructorului.
   
De asemenea, Asociaţia solicită celor din Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere să colaboreze eficient cu proprietarii de utilităţi, ce trebuie relocate, astfel încât şi aceste ultime blocaje să dispară. De asemenea, cere antreprenorului general (Aktor) să crească semnificativ mobilizarea, în special la structurile critice (amintite mai sus), astfel încât în anul 2020 şoferii să se poată bucura de cei 24 de km de autostradă, evitând astfel ambuteiajele constante din Aiud şi Teiuş.
 
 
Datele tehnice ale lotului 2:
Lot 2 (24,25 km, km 17+000 – km 41+250, de la Sântimbru la Aiud-Rădeşti) – stadiu lucrări 45,69% în august 2018, faţă de 45,4% în iulie 2018. Contract lucrări (tip Fidic Galben), antreprenor Asocierea Aktor Technical Societe Anonyme (AKTOR SA) – S.C. EuroConstruct Trading 98 S.R.L. (549.332.493,62 lei fără TVA, din care 466.932.619,58 – lei Fonduri Coeziune 85% şi 82.399.874,04 lei Guvernul României 15%). Data începere lucrări din contract 2.12 2014, perioada execuţie iniţială: 4 luni pentru realizarea Proiectului Tehnic, pana la data de 2.04.2015, 18 luni pentru execuţie, până la 2.10.2016. Perioada de garanţie: 48 luni. Contract supervizare inginer Asocierea SC KAPPA – Arhchitects & Engineers SRL – SALFO & Associates SA (5.719.331,21 lei fără TVA).
 
Pe lotul 2, anul trecut, avansul de lucrări a fost de aproape 30%. La începutul anului 2017, lucrările erau la stadiu de 15% şi în decembrie ajunseseră la 44%. Proiectul include şi  un nod rutier la Teiuş (km 26).
Recent au fost deschise circulaţiei loturile 3 şi 4 ale autostrăzii, pe o distanţă de 27 de kilometri, între Aiud şi Turda.

Susa foto: Asociația Pro Infrastructură

Imagini din aceeasi galerie
  • Susa foto: Asociația Pro Infrastructură
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările